ManşetEkonomiYerel

Çiftçiler sokaklarda: Hakkımızı istiyoruz

0

Traktörleriyle sokaklara çıkan çiftçiler geçim sıkıntılarını dile getirdi. Türkiye’de çiftçiler Denizli‘nin Çivril ilçesinde akaryakıt zamlarını protesto etti.

İspanya‘da da meydanlarda çiftçilerin geçim sıkıntıları yankılandı. Çiftçiler yüksek maliyetlere ve düşük kar paylarına karşı hükümetten çözüm talep ederek, başkent Madrid‘de yüksek katılımlı bir eylem yaptı.

Coğrafyalar farklı dertler aynı

Denizli Çivril İlçesi’nde akaryakıt zamlarını protesto etmek üzere CHP Çivril İlçe Örgütü tarafından bir eylem düzenlendi. Eyleme traktörleriyle gelen çiftçiler kıyak değil haklarını istediklerini söyledi. Kent meydanını traktörlerle turlayan çiftçiler, esnaflar, üreticiler; araçlarının üzerinde “Çiftçi gülmezse köylü gülmez” yazılı dövizler taşıdı.

Fotoğraf: AA

Traktörleriyle, atlarıyla ve bin 500 otobüsle Madrid’e gelerek gösteri yapan 100 binden fazla tarım ve hayvancılık sektörü çalışanı, geçim sıkıntısından dolayı “Artık yeter, daha fazla tahammül edemiyoruz” sloganı atarak, hükümetten acil çözüm istedi.

‘Çiftçiyi yok etmek ister gibi bir hava var’

Denizli’de “Sanki bilinçli olarak çiftçiyi yok etmek ister gibi bir hava var” diyen çiftçiler ard arda gelen zamlara isyanını dile getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da Çivril’de akaryakıt zamlarını protesto eden çiftçilerin, esnafın traktörlerle geldiği protestoya katıldı.

‘Tarımda yandaş lobisi oluşturdular, üretimi bitirdiler’

Denizli İl Başkanı Nuri Çavuşoğlu, Çivril İlçe Başkanı Bedri Ataş, ilçe örgütünün yer aldığı protesto etkinliğinde; çiftçiler ve şoför esnafı, mazot ve gübre fiyatlarındaki artışı kent meydanında traktörlerle tur atarak protesto etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Bu yaz buğdayda ciddi bir yoklukla, kıtlıkla karşı karşıya kalacağız. Rusya’dan, Ukrayna’dan buğdayı ithal ediyoruz. Oysa neydi eskiden; Türkiye tarımsal üretimde kendi kendine yeten yedi ülkeden birisiydi. Bugün Konya Ovası’nda buğday ekilmedi, neden? İthalatta yandaş lobisi oluşturdular, siz ekmeyin biz getirelim siz tüketin dediler” ifadelerini kullandı.

‘Korkmadan sesini duyurmak isteyen milletimizin yanındayız: Artık yeter’

“Çiftçilerimiz Ekim, Kasım aylarında buğdayını, arpasını ekemedi, ekenler gübre atamadı çünkü gübre aldı başını gitti. Ardından okul servisi minibüsçü esnafımız var, sene başında sözleşmeyi mazot altı buçuk lirayken yaptılar, bugün mazot geldi 20 lira, hatta 24 lirayı buldu. Şimdi okul servisi yapan esnafımız perişan durumda sesini saray duymuyor, sarayın keyfi yerinde” ifadelerini kullanan Karaca sözlerine şöyle devam etti:

“Çiftçilerimiz ekemiyor, süt üreticilerimiz, hayvancılıkla uğraşanlar ineklerine yem bulamıyor, saman bulamıyor. Geçen gün bir vatandaşımız aradı: ‘Saman için sipariş verdim, bin 300 liradan pazarlık yaptık. 3 gün sonra sipariş verdiğim zaman geldi. Bin 750 liradan ödersen indiririm, ödemezsen indirmem’ dedi. Buğdaylar büyümeyecek gübresiz ekildi. Bu yaz saman da olmayacak. Bu yaz buğdayda ciddi bir yoklukla, kıtlıkla karşı karşıya kalacağız.”

Protestoya katılan çiftçiler isyanını dile getirdi

Eyleme katılarak zamları protesto eden çiftçiler ise “Biz çiftçiler olarak zor şartlar altında üretime inatla devam ediyoruz. Ne acıdır ki savaşan iki ülkeden gelecek ayçiçek ve buğdaya gözümüzü diktik, hepimiz bekliyoruz. Mevcut iktidarın çiftçi haklarını vermemiş olmasından dolayı, gübre, mazot fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı üretimde zorlanıyoruz” dediler. Protestodaki çiftçiler tarafından şu ifadeler kullanıldı:

“Eğer Toprak Mahsulleri Ofisi, Rusya’dan aldığı fiyata biz çiftçilerden alsa bizim her tarafımızı buğday, arpa olur; dışarıdan almak zorunda kalmayız, üretilen fazla mahsulümüzü de dışarıya satar ülkeye döviz girdisi sağlayabiliriz. Fakat yapılan bu olaylara bakıyoruz, sanki bilinçli olarak çiftçiyi yok etmek ister gibi bir hava var.”

Bir üretici ise çiftçinin haklarının verilmesi gerektiğini belirterek “Gemilere, yatlara nasıl kıyak yapılıyorsa, biz kıyak değil biz hakkımızı istiyoruz” dedi.

Madrid’de çiftçi eylemi

AA’dan Şenhan Bolelli’nin aktardığına göre; İspanya’da çiftçilerin bağlı olduğu sendikaların temsilcileri, basına yaptıkları açıklamalarda, enerji ve ham madde maliyetlerindeki artış, kuraklık sorunları, taşımacılık sektöründeki grev ve Ukrayna‘daki savaşın sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. Küçük Ölçekli Tarım ve Hayvancılık Birliği Genel Sekreteri Lorenzo Ramos, “İki yıldır fiyatlar artıyor ama biz giderlerimizin altında kazanç sağlıyoruz. Buna daha fazla tahammül gösteremeyiz” dedi.

Fotoğraf: AA

Ramos, Kovid-19 salgını ile Ukrayna’daki savaşın sektörü tamamen bitirdiğini belirterek, “Gübre fiyatları iki katına çıktı. Bir yıl önce 0,45 sent olan tarımsal mazot fiyatları şimdi 1,4 avroya çıktı” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: AA

Ülkede artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle son dönemlerde hükümet karşıtı gösteriler artarken, Taşımacılık Sektörünü Savunma Platformu‘na bağlı kamyon ve tır şoförleri ise 14 Mart’tan bu yana grev yapıyor. İspanya’daki iki büyük sendika da (CCOO ve UGT), enerji sektöründe reform talebiyle 23 Mart’ta başkent Madrid’de eylem yapacağını duyurdu.

Fotoğraf: AA

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.