İklim KriziManşet

Hollanda’da binlerce çiftçi hükümetin emisyon hedeflerini protesto için yolları kapattı

0

Hollanda hükümetinin nitrojen oksit ve amonyak emisyonlarını azaltım planlarını protesto etmek için ülkenin merkezinde binlerce çiftçi toplanarak protesto gösterisi yaptı.

Traktörlerini ülkenin dört bir yanına süren çiftçiler ana karayollarında trafiği kapattı.

Hollanda hükümeti emisyonları azaltmak için ülke çapında koyduğu hedefleri “kaçınılmaz bir süreç” olarak nitelendiriyor. Buna göre, korunan doğa alanlarına yakın birçok yerde yüzde 70, diğer yerlerde ise yüzde 95’e varan oranlarda emisyon azaltımı yapılması zorunlu kılındı.

Kararda, son yıllarda Hollanda mahkemelerinin emisyon hedeflerinin tutturulamaması nedeniyle altyapı ve konut projeleri için gerekli izinlileri engellemeye başlamasının da büyük etkisi oldu.

AP‘nin aktardığına göre, çiftçiler  ve tarımda çalışan binlerce insan ise geçim kaynaklarının tehlikede olduğunu iddia ediyor.

‘Çiftçi yoksa yemek de yok’

Eylemin organizatörleri, başkent Amsterdam’ın yaklaşık 70 kilometre doğusundaki küçük tarım köyü Stroe‘da yaklaşık 40.000 çiftçinin yeşil bir alanda toplandığını aktardı. Burada çocuklar dev bir şişme domuz içinde zıplarken, konuşmacıların kalabalığa hitap etmesi için bir sahne kuruldu ve müzik yayını yapıldı.

Çiftçiler ise tarlaya çıkarken traktörlerinin kornalarını çaldı. Göstericiler,   “Çiftçi yok, yemek yok” yazılı tişörtler giydi, pankartlara “Artık durdurulamayız” yazıldı.

Orta Utrecht eyaletinden 23 yaşındaki bir mandıra çiftçisi olan Marijn van Heun, hükümetin planlarının genç çiftçileri geleceklerinden mahrum ettiğini söyledi: “Yatırım yapamıyoruz. Babalarımız, amcalarımız geleceğe yatırım yapamaz. Ve genç çiftçiler olarak bizim de bir çiftliği devralma ihtimalimiz yok”

Sokakları dolduran traktör konvoyları gösteri yapılacak alana doğru ilerlerken, ulusal altyapı yetkilileri de diğer sürücüleri seyahatlerini ertelemeye çağırdı.

Çiftçiler, bundan önce Lahey‘de de benzer nedenle yaptıkları protesto eyleminde yine yolları kapatmıştı. İspanya ve Fransa‘da da tarım ve iklim politikalarını protesto etmek için tarım üreticileri sık sık sokaklara çıkıyor.

İlgili haber: Çiftçiler sokaklarda: Hakkımızı istiyoruz
İlgili haber: Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü

‘Kirlilik değil, gıda üreticisiyiz’

Traktörünü şehirdeki bir parkın kenarına park eden mandıra çiftçisi Jaap Zegwaard, “Kuralların yapıldığı yer burası” dedi. “Kirlilik üreticisi değil, gıda üreticisi olduğumuzu gösterebilmemiz için buraya gelip kahvaltı vermem istendi.”

Mark Rutte’nin başkanlık ettiği ve Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi (VVD), Hristiyan Demokratik Temyiz (CDA), Demokratlar 66 (D66) ve Hristiyan Birliği‘nden (CU) oluşan iktidar koalisyonu, birçok çiftçinin hayvan sayısını büyük ölçüde azaltmasını veya onlardan tamamen “kurtulmasını”  sağlayacak değişiklikleri finanse etmek için fazladan 24,3 milyar Avro ayırdı.

Eyalet hükümetleri tarafından uygulanması gereken planlara, Başbakan Rutte’nin kendi partisinin üyeleri ve koalisyonunun diğer üyelerinin bile karşı çıktığı biliniyor. Hükümet eyaletlere azaltım hedeflerine ulaşmak için planlar oluşturmaları için bir yıl süre verdi.

Çiftçilik, geçen yıl yaklaşık 105 milyar Avro değerindeki ihracatla Hollanda ekonomisinde kilit bir sektör. Çiftçilerin emisyonları azaltmak için adımlar atmasına rağmen, halen istenilen ölçüde azaltım yapılabilmiş değil.

Çiftçi Zegwaard, çiftçilerin emisyonları nasıl azaltacakları hakkında konuşmaya hazır olduklarını, ancak suçun çoğunu kendilerinin üstlenmesine karşı çıktıklarını söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.