Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!

Alman Yeşiller Partisi'nden Tarım Bakanı Cem Özdemir de eylemi haklı buldu; çiftçilerin şu anda dizelden başka alternatifi olmadığını söyledi, ancak Yeşiller'in de dahil olduğu koalisyon kesintiler için kararlı.

Almanyalı çiftçiler, planlanan bütçe kesintilerini protesto etmek için ülkenin dört bir yanından traktörlerini Berlin‘in merkezine sürdü.

Eylemde Brandenburg Kapısı çevresinde bir konvoy halinde hareket eden yüzlerce traktörle yaklaşık 3.000 çiftçi katıldı.

Olaf Scholz‘un liderliğindeki koalisyon hükümeti, ülkede çiftçilerin halihazırda yararlandığı vergi ayrıcalıklarını ve sübvansiyonları iklim değişikliğinin önemli bileşenlerinden olan, tarım endüstrisindeki sera gazı salımlarını azaltmak üzere  yaptıkları düzenlemeler çerçevesinde kaldırmayı planlıyor. Buna göre, çiftçiler artık kullandıkları dizel için vergi indirimi ya da tarım araçları için araç vergisinden muafiyet alamayacak.

Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü
Hollanda’da binlerce çiftçi hükümetin emisyon hedeflerini protesto için yolları kapattı
Çiftçiler sokaklarda: Hakkımızı istiyoruz

Sosyal Demokratlar (SPD), Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller‘den oluşan hükümet koalisyonu, söz konusu bütçe kesintilerini geçen hafta duyurmuştu.  Koalisyon liderleri gelecek yılın bütçesindeki 17 milyar euroluk (18,5 milyar dolar) boşluğu doldurmaya yönelik tedbirler üzerinde anlaşmaya varmış ve bunu bakı bakanlıkların harcamalarında azaltma ve diğer önlemlerin yanı sıra iklime zarar veren sübvansiyonları azaltarak başaracaklarını söylemişti.

Ancak iş dünyası yanlısı FDP, pazar günü yaptığı açıklamada, vergi muafiyetlerini kaldırma planlarını veto edeceğini söyleyerek koalisyonda çatlak sinyali verdi. FDP parlamento grubu lideri Christian Dürr, DPA’ya “FDP parlamento grubu, tarım işletmelerinin üzerindeki ağır yükü kabul edilebilir görmüyor. İnsanlar çoğu zaman, bunların kaldırılmasının sosyal ve ekonomik sonuçlarına bakmadan, iklime zarar verdiği iddia edilen sübvansiyonlardan söz ediyor” dedi.

Alman çiftçilerimizin diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında adil rekabet koşullarına ihtiyacı olduğunu da belirten Dürr, “Planlar uygulanırsa tam olarak risk altında olacak şey budur” diye konuştu.

Yeni Zelanda’da ‘gaz çıkarma’ vergisine protesto ve destek eylemleri

Yeşiller’den Özdemir: Çiftçilerin dizele alternatifi yok

Ekonomi Bakanı  ve yine Yeşiller Partisi’nden Robert Habeck ise geçen haftaki bütçe anlaşmasının iptal edilmemesi konusunda uyardı ve planlanan kesintileri tersine çevirmek isteyen herkesin bir yol bulması gerektiğini söyledi: “Politikacılar olarak genel bir çözüm sağlamakla yükümlüyüz. Siyasetçilerin yapamayacağı şey sorumluluktan kaçmak ve yalnızca tasarrufların nerede yapılmaması gerektiğini söylemektir.”

Almanyalı çiftçilerden tarımda dönüşüm çağrısı

Habeck’in bakanlığı  bütçe anlaşmasının başka bir yönü nedeniyle iktidardaki koalisyonun eleştirileriyle karşı karşıya. Gelecek yılın sonuna kadar yürürlükte kalması planlanan yeni elektrikli araç alımına yönelik sübvansiyonların aniden sona ermesine tepki gösteriliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR