Yaşam

Allahabad’da Kumbh Mela zamanı

0

Dünyanın en büyük dini buluşması olan Kumbh Mela Festivali, Hindistan’ın Allahabad kentinde başladı. Hindu inanışına göre 12 yılda bir yapılan festivalde milyonlarca kişi, Ganj ve Yamuna nehirlerinin birleştiği yerde günahlarından arınmak için yıkanıyor. İnanışa göre bu yıkanışla yaşam döngülerinden özgürleşiyor, ölüp, yeniden doğuyorlar. En son 2001’deki Kumbh Mela buluşmasında 40 milyon Hintli bir araya gelmişti.

55 gün sürecek festival sırasında milyonlarca Hindu, günahlarından arınmak için, kutsal kabul ettikleri Ganj Nehri’nin buz gibi sularına dalacak.

Yetkililer, astrolojik işaretlere göre festivalin en önemli günü kabul edilen bugün, sabah saatlerinde 3 milyon kişinin nehre girdiğini söyledi. Kutlamalar devam ediyor.

YENİDEN DOĞUŞ


Gün sonuna kadar 11 milyon kişinin günahlarından arınmak için Ganj’a dalması bekleniyor. Hindular, İbrik Festivali olarak da bilinen kutlamalar sırasında Ganj Nehri’nde yıkanmanın günahlarından arınmalarına ve ölüm ile yeniden doğuş döngüsünden özgürleşmelerine yardımcı olacağına inanıyor.

4 YERDE KUTLANIYOR


Festival sırasında yurt içinden ve dışından 50 milyondan fazla Hintli’nin Ganj’da yıkanması bekleniyor. Festival, “Hindu tanrısı Vişnu’nun kanatlı küheylanı Garuda’nın bir ibrik kutsal ölümsüzlük suyu için şeytan-cinlerle yapılan savaş sırasında dinlendiği” 4 yer olan Allahabad, Haridvar, Ujjain, and Nashik’de kutlanıyor.

2001’DE 40 MİLYON KİŞİ VARDI


Kumbh Mela, 6 yılda bir Haridvar ve Allahabad’da kutlanıyor. Garuda’nın uçuşu 12 kutsal gün yani 12 yıl sürdüğü için İbrik Festivali her 12 yılda bir dört kentte birden düzenleniyor.

Kumbh Mela, dünyanın en büyük dini festivali olarak kabul ediliyor. 2001’de 40 milyon kişi aynı gün Ganj’a Nehri’ne girmek için Allahabad kentinde bir araya gelerek dünya rekoru kırmıştı.

Guardian, Hürriyet Avrupa, Euronews, Yeşil Gazete

More in Yaşam

You may also like

Comments

Comments are closed.