Ali Ağaoğlu, Mandalya Körfezi’ndeki 30 bin konutluk projesi için onay aldı

Ali Ağaoğlu'nun 30 bin kişilik dev konut projesini hayata geçirmek istediği Mandalya Körfezi korunması gereken önemli sulak alanlardan biri ve 197 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

İş insanı Ali Ağaloğlu, doğaseverlerin ve sivil toplum örgütlerinin tüm tepkilerine ve itirazlarına karşın Milas’ın kalbinde milyar dolarlık rant projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Dünyanın sayılı sulak alanları arasında sayılan, yüzlerce çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan doğa harikası Mandalya Körfezi’nin kıyısında inşa edilecek 30 bin kişilik dev konut projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna bakanlıktan onay geldi.

İlk başvuru 2008’de yapıldı

Cumhuriyet’ten Erman Şentürk imzalı habere göre, Ali Ağaloğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat firmasının Muğla Milas’ta kurmayı planladığı 926 milyon 699 bin dolarlık turizm kenti projesi için ilk başvuru 2008 yılında yapıldı ancak Orman Bakanlığı engeline takıldı.

Mandalya Koyu bitişiğindeki 4 milyon 454 bin metrekarelik arazinin 743 bin metrekaresini yapılaşmaya açacak dev projenin önü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gelen “adrese teslim” izinle birlikte açıldı.

Korunması gereken bölge

Projeyle 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından “korunması gereken bölge” ilan edilen Metruk Tuzlası Sulak Alanı Ekolojik Etkilenme Bölgesi ve doğal kaynakların büyük oranda zarar göreceği tahmin ediliyor.

Doğal sit alanları ve arkeolojik sit alanlarının yer aldığı bölgede 3 bin 683 villanın yanı sıra, 4 ayrı otel ve 6 adet günübirlik dinlenme tesisi ile alışveriş merkezi, hastane, okul, bankalar, su sporları merkezi, sinema, sanat merkezi, kongre merkezi, rezidans, kafeterya ve restoranlar inşa edilecek ve adeta lagün manzaralı yeni bir kent kurulacak.

197 kuş türüne ev sahipliği yapıyor

Aynı zamanda Bargylia antik kentine komşu olan, 197 ayrı kuş türüne ev sahipliği yapan, aralarında dünyada soyu tükenen tepeli pelikan gibi 52 ayrı türün daimi üreme alanı sayılan sulak bölgelerdeki doğal hayat projeyle birlikte tehlikeye girecek.

Sadece inşaatında bin kişinin çalıştığı turizm kentinin 5 yıl sürecek yapım sürecinde 1 milyon 337 bin 448 ton hafriyat çıkartılacak.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR