Kazdağları GünlüğüManşet

‘Alamos Gold’un Kazdağları’nda 60 saniye dahi kalması hukuken mümkün değil’

0

Kazdağları Ekoloji Platformu, ruhsat süresi dolmasına rağmen Kazdağları’nı terk etmeyeceklerini söyleyen Kanada merkezli Alamos Gold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik hakkında açıklama yaptı.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü CİMER başvurusuna verilen yanıtta şirketin izin iptallerinin gerçekleşeceğini ve bölgenin rehabilite edilmesi için planlamalara başlanacağını söylemişti.

Doğu Biga Madencilik’in Genel Müdürü Ahmet Şentürk ise “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” ifadelerini kullanmıştı.

‘Paniğe kapıldılar’

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran Kirazlı’nın rehabilite edilmesi çağrısının Doğu Biga’da panik oluşturduğu belirtilen açıklamada “Şirket, çoktan ayağının altından kaçmış bulunan hukuki zemini tahkim etme kaygısıyla art arda açıklamalar yapmaya başladı” denildi.

Açıklamada “Kazdağları’mıza sadece para gözüyle bakan şirketin, halkın bu projeyi istemediğini açıkça göstermesine rağmen böyle bir açıklama yapmasını kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

‘Şirket hukuka aykırı davranıyor’

Kazdağları Ekoloji Platformu şirketin Kirazlı’daki faaliyetlerini dayandırdığı 10 yıl süreli işletme ruhsatının 2009 yılında alındığını ve süresinin 13 Ekim 2019’da dolduğunu hatırlattı.

Maden kanunu 24’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında “süre uzatım talebinin uygun görülmesi hâlinde ise en geç ruhsat süre sonundan itibaren bir ay içinde işletme ruhsatının süresi, işletme ruhsatının süresinin bitim tarihinden itibaren uzatılır. Ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında maden işletme faaliyetleri yapılamaz” hükmünün yer aldığı belirtilen açıklamada “Temdit sürecinin hala devam ettiğini iddia eden şirket hukuka aykırı davranmaktadır” denildi.

‘Ruhsat hakkı kalmadı’

Temdit işleminin yapılma süresinin “en geç ruhsat süre sonundan itibaren bir ay olarak belirlendiği” hatırlatılan açıklamada “Yani 2019 kasım ayından sonra ruhsat uzatma (temdit) olanağı hukuken ortadan kalkmış ve süresi dolduğu halde uzatılmayan işletme ruhsatı hukuksal varlığını kaybetmiştir” denildi. Açıklama devamında şunlar söylendi:

Şirketin “altmış yıllık ruhsat hakkı” sahibi olduğu aldatmacasına  gelince; Maden kanunu 24. madde değişik 3. Fıkrası işletme ruhsatları’nın, süre uzatımı dahil toplam süresinden söz eder. Kanuna göre işletme ruhsatı en fazla 10 yıl için verilir. Bu 10 yıllık süre tamamlandığında  öngörülen koşulları sağlayan ruhsatların (yine en çok 10 yıl için) temdit edilebileceğinden söz eder. Toplam süre bu temdit hakkının sonsuza kadar sürmeyeceğini belirtmek için yasaya konmuş bir hükümdür.

’60 günlük hukuku bile kalmadı’

Alamos Gold/Doğu Biga şirketinin Kirazlı’daki ruhsatının süresi içinde temdit edilmediği için  hükmünü yitirdiği belirtilen açıklamada “Şirketin alanda 60 yıl değil, 60 günlük hukuku bile kalmamıştır” denildi.

Açıklama “Bugüne dek olduğu gibi, gönlümüz Kazdağları’nda gözümüz ise doğa düşmanı şirketlerin üzerinde olacak” ifadeleriyle sona erdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.