Doğa MücadelesiManşetYerel

Alamos Gold Kazdağları’ndan ayrılmıyor: Söz verdiğimiz gibi madeni çıkaracağız

0

Kazdağları’nda siyanürle altın çıkarma hazırlığı içinde olan Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştirakçisi Doğu Biga Madencilik, ruhsat sürelerinin dolmasına ve Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın orman kullanım izinlerini iptal etmesine rağmen bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi.

Doğu Biga Madencilik’in genel müdürü Ahmet Şentürk, bölgede 60 yıllık ruhsat haklarının olduğunu hatırlatarak “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız” dedi.

‘160 milyon dolar daha harcayacağız’

Hürriyet‘ten Aysel Alp‘in haberine göre, Ahmet Şentürk Kirazlı’ya inşaat için 160 milyar dolar daha harcama yapacaklarını belirtip şu açıklamaları yaptı:

Hiçbir yere gitmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletine bir sözümüz var. Maden Kanunu’nun birinci maddesi yer altı kaynaklarının toplumun refahı için çıkarılmasına hükmediyor ki biz de bunu yapacağız.

Türkiye bir hukuk devleti, burada kimse elini kolunu sallayarak iş yapmıyor, bizler de bir mevzuata tabiyiz. Doğu Biga da yabancı sermayeli bir Türk şirketi, yatırımcısı Alamos Gold. Türkiye’ye doğrudan 140, dolaylı olarak 240 milyon dolar yatırım yaptık; Kirazlı ve Ağı Dağı, Çamyurt toplamı. Kirazlı’ya inşaat için 160 milyon dolar daha harcayacağız.

Ağaç kesiminden dolayı orman bakanlığına 54 milyon TL ödedik. Ama asıl yatırım giderimiz altının aranıp bulunması içindi.”

Fotoğraf: Evrensel

4 milyarlık altının yüzde 20-25’i devlete

Şentürk, bölgede 4 milyar dolarlık yeraltı kaynağının olduğunu söyledi ve yaklaşık 20-25’inin devletin olacağını açıkladı:

Bunun yüzde 50’si maliyetlere gidecek, bu maliyetlerin yüzde 70-80’lik kısmı Türkiye’de tedarik sarf malzemelerine harcanacak.

Türkiye’de madenler devletin uhdesinde olduğundan diğer sektörlerde 4 ana kalem vergi ödenirken, madenciler devlet hakkı, orman arazi bedeli gibi 8 kalemde ödeme yapıyorlar. Dolayısıyla da 4 milyarlık altının kabaca yüzde 20-25’i devlete gitmiş olacak. Geri kalan kısmı da şirketimizin karıdır.

Ayrıca üretilen altının alım öncelliği Merkez Bankası’nın, MB almadığı takdirde Türkiye Altın Borsası’nda iç pazara satılacak. Yani üretilen altının bir gramı bile yurtdışına çıkmayacak.”

Bölgedeki çalışma süreleri hakkında da bilgi veren Ahmet Şentürk, madenin 7-9 yılda inşaatının, işletmesinin biteceğini söyledi. Ayrıca, Şentürk, “Elimizi kolumuzu sallayarak çekip gitmeyeceğiz. Sahayı ormandan emanet aldık, eskisinden daha iyi rehabilite ve restore ederek vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Sadece bir onay kaldı’

2009 yılında devlet tarafından kendilerine 60 yıllık işletme hakkı verildiğini kaydeden Doğu Biga Madencilik’in genel müdürü Ahmet Şentürk, ruhsatın uzatılması için de yalnızca bir onayın kaldığını belirtti:

Hak 60 yıllık veriliyor ama devlet bunu 10’ar yıllık periyodlarla denetliyor, yükümlülükleri yerine getirmiş miyiz, diye. İşte bizim 10 yıllık işletme ruhsatımızın süresi de 2019 Ekim ayında doldu, 6 ay öncesinden uzatma için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvurduk. Onlar da teknik olarak bizi inceledi, şirket bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir, ruhsat uzatımı uygundur, diye rapor hazırlayıp bakanlığa onaya gönderdi. Bakanlık henüz onaylamadı, yaklaşık 1.5 yıldır onay gelmedi. Sadece bir onay kaldı.”

‘Sosyal duyarlılığı olan bir şirketiz’

Ahmet Şentürk, tepkiler üzerine bir süre projeyi durdurduklarına da değindi:

2019’da tüm izinlerimizi tamamladık, inşaata başlayacaktık. Çevredeki 8 köye kendimizi iyi anlattık, sağlıklı iletişim kurduk. Ama Çanakkale Bayramiç kaynaklı bir tepki geldi, sosyal duyarlılığı olan bir şirket olarak buna kayıtsız kalmadık. Bakanlıkla da konuşup bir süre projeyi durdurduk, bu sürede ruhsatımızın süresi doldu. Ama STK’lara, ticaret odasına, esnaf odalarına kendimizi anlattık.

Çalışanların yüzde 80’ini bölgeden istihdam edeceğiz ki inşaat için 245 kişiyi işe almıştık, başlasaydık bu sayı bine çıkacaktı. Maden işletme aşamasında ise 700 kişi istihdam edecektik. Süreç durunca çok üzülerek o çalışanlarımızla yollarımızı ayırdık ki hala, 400 gündür işsizler.”

Bunun yanında Şentürk, bir maden projesinin hayata geçmesi için sadece MAPEG’in izninin yeterli olmadığını belirtip, “MAPEG izni yetmiyor, 17-18 yerden izin gerekiyor ki orman süresinde ruhsat uzatımı olmadığı için iznimizi iptal etti. Ama bu Bakanlığın tahsisten vazgeçtiği anlamına gelmez” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.