Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), tutuklu iş insanı “Osman Kavala‘nın derhal serbest bırakılması” kararını katılanların 2/3 çoğunluğuyla kabul etti.
AKPM’deki 62 üyenin oy kullandığı oturumda 44 üye karardan yana oy kullanırken 18 üye kararın aksi yönde görüş bildirdi. Kararda Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerine uymakla yükümlü olduğu bir kez daha hatırlatıldı.
Kararla Kavala’nın derhal serbest bırakılması ve hukuk devleti, insan haklarının korunması ve AİHM kararlarının uygulanmasına ilişkin hukuksal çerçeve ve koşulların iyileştirilmesi talep edildi.
AKPM’nin Türkiye heyetinde yer alan 9 AKP’li 2 MHP’li ve 1 İYİ Partili vekil Kavala’nın serbest bırakılması aleyhinde oy kullandı. 2 CHP’li ve 1 YSP’li vekil Kavala’nın serbest bırakılması kararını onayladı. 2 CHP’li ve 1 YSP’li üye oylamaya katılmadı. Oylamaya katılan 6 Azerbaycan parlamentosu üyesi de aleyhte oy kullandı.
Karara temel oluşturan raporu hazırlayan Avusturyalı parlamenter Petra Bayr, oylama öncesi genel kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AİHM kararını yerine getirmemekte ısrar etmesinin sadece Osman Kavala ve Türkiye için değil, aynı zamanda Avrupa Konseyi için trajedi olduğunu söyledi.
Bayr, “Bir şey yapmazsak nasıl bir mesaj göndermiş oluruz? Avrupa’da politik tutuklu olduğunu kabul mü ediyoruz? İnsan hakları geçmişte mi kaldı? Ben Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde kalmasını, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini, bu teşkilatın değerlerine ve kendi anayasasına saygı duymasını istiyorum” ifadelerini kullandı.
Kavala ve diğer siyasi mahkumların özgürlüklerinden mahrum bırakılmasıyla ilgili olarak sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında Magnitsky mevzuatının uygulanacağının belirtildiği ve 2024’e kadar Kavala’nın tahliye edilmemesi halinde 2024’ün ilk oturumunda Türkiye delegasyonunun AKPM yetkilerinin elinden alınacağı gibi yaptırımların bulunduğu kararda şu maddeler ön plana çıkıyor:
Kararda dikkat çeken Magnistky mevzuatı ise insan hakkı ihlallerinde bulunan ya da önemli yolsuzluklara karışan yabancı uyruklu kişilere yönelik çeşitli yaptırımlara sahip. AKPM, Magnistky yaptırımı çağrısında bulunsa da kararı uygulama yetkisi üye ve gözlemci ülkelere ait. Üye ve gözlemci devletlerin bu çağrıya olumlu karşılık vermeleri şimdilik beklenmiyor. Ancak AİHM’in çağrıda bulunduğu ülkeler Kavala’nın tahliye kararının uygulanmasını engellemiş olan cezaevi yöneticilerinden yüksek yargıçlara kadar bütün güç sahiplerine ülke sınırları içerisinde kendi mevzuatlarına göre yaptırım uygulama yükümlülüğü altına girecek.
‣Osman Kavala, Silivri Cezaevi’nde beş yılı doldurdu: Hukuksuzluğa maruz kalan tek kişi değilim
‣Vaclav Havel Ödülü Kavala’ya verildi, Türkiye tepkili: Yargı kararına saygısızlık
‣Kavala ve Kabaş kararlarını veren hakim, mahkeme başkanı yapıldı
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…