ManşetEnerjiTürkiye

Akkuyu’daki patlamadan etkilenen site sakinleri suç duyurusunda bulundu

0

Mersin‘in Gülnar İlçesi Büyükeceli Mahallesi’nde, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘nde yaşanan patlamanın ardından evleri zarar gören site sakinleri suç duyurusunda bulundu.

Salı günü meydana gelen ve Kandilli Rasathanesi’nde yapılan ölçümlerde  1.2 büyüklüğünde deprem olarak kayıtlara geçen patlamanın etkisiyle mahalledeki birçok ev zarar görmüştü.

Cevapsız sorular

Mersin Valiliği ve Akkuyu Nükleer A.Ş.‘den yapılan açıklamalarda ise ‘patlamanın planlı bir şekilde yapıldığı’ ve ‘gerçekleşen zararın karşılanacağı’ belirtilmişti.

Ancak patlamanın nükleer santral inşaatında nasıl bir zarara ve tehlikeye yol açtığı, işçilerin sağlık durumu veya  patlamanın sorumlusunun kim olduğu gibi bilgiler kamuoyuyla paylaşılmadı.

‘Suç duyurusunda bulunduk’

İnşaatın devam ettiği bölgenin yakınında bulunan 86 daireli Tanya Sitesi ise saat 17.00 sıralarında meydana gelen patlatmalarla sarsıldı, sitede bulunan pek çok dairenin camları kırıldı, çatılarda ve kapılarda hasar meydana geldi.

ANKA’ya konuşan site yöneticisi Figen Dursun Uzel ise, patlama sırasında cam kenarında yatmakta olan bir vatandaşın üzerindeki yorgan sayesinde sıçrayan cam parçalarından kurtulabildiğini belirtti. Uzel, buna sebep olanların en kısa sürede tespit edilmesi için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

‘Zarar gören sadece evler değil’

Uzel açıklamasında “Şuursuzca ve insan hayatına değer vermeksizin patlayan dinamitler sonucu tüm mahalle zarar görmüş, evlerin cam ve kapıları patlamıştır. Ambulans sesleri zarar görenin sadece evler olmadığını ortaya koymaktadır” dedi. 

Büyükeceli sakinleri, patlamanın ardından bölgeye jandarma ve sağlık ekiplerinin sevk edildiğini, ambulansların inşaat alanına girdiğini söyledi. Patlamanın ardından işçilerin sağlık durumları ile ilgili bilgiye ise henüz ulaşılamadı.

Akkuyu patlama sonrası açıklama! Akkuyu Nükleer Santrali bölgesinde patlama mı oldu? - Takvim

‘Plansız olsa ne olcaktı?’

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır patlamaya ilişkin yapılan açıklamaları eleştirerek “Mersin Valisi planlı patlatmaların olduğunu söylüyor. Plansız bir patlatma olsaydı bölge ve bölgede yaşayan halk ne durumda olurdu, merak konusudur. Bu hesaplamalardan ve ciddiyetten uzak patlamalar ne yazık ki bu soğuk kış gününde bölgede yaşayan halkın evlerinde camsız oturmalarına sebebiyet vermiştir” ifadelerini kullanmıştı.

TBMM’ye bir soru önergesi de veren Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘e şunları sordu:

Temel atma sırasında beton zeminde defalarca çatlakların oluştuğu düşünüldüğünde ve yaşanan bu olaydan sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımı neden bu denli sorumsuzca ve ciddiyetten uzaktır? Yapılan patlatmalar mademki planlıysa, patlatmaların çevreye vereceği zarar neden hesaplanmamıştır? Patlatmaların şiddetini tespit eden kişi ya da kişiler bu konuda liyakat sahibi kişiler midir?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.