EnerjiManşet

Akkuyu’da ÇED bilmecesi, NGS Şirketi “raporu verdik” diyor, ÇED Genel Müdürlüğü ise “almadık”

0

Mersin’in Akkuyu beldesinde yapılması planlanan Nükleer Santral ile ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporunun 9 Temmuz 2013 Salı günü ilgili kurumlara teslim edildiği Akkuyu NGS şirketinin sitesinden açıklanmış olmasına rağmen ÇED Genel Müdürlüğü ile Mersin Çevre İl Müdürlüğü bu konuda henüz resmi bir açıklamada bulunmuş değil.

paylaşmak için tklynz / click for to share

8 Temmuz Pazartesi günü TRT Habere konuk olan  ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, Akkuyu ile ilgili ÇED raporunun henüz teslim edilmediğini ancak birkaç gün içinde kendilerine ulaşmasının beklendiğini söyledi. Dikmen’in konuk olduğu programı buradan takip etmek mümkün.

ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen

Konu ile ilgili Yeşil Gazete’nin sorularını yanıtlayan Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi’nden Yılmaz Kilim, kendilerinin de şifai olarak ilgili kurumları durumu netleştirmek için aradıklarını ancak henüz bir yanıt alamadıklarını söylüyor.

Kilim, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen’in Pazartesi günü TRT canlı yayınında “Rapor bize ulaşmadı” bilgisini kamuoyu ile paylaştıktan bir gün sonra Nükleer Santral’i yapacak olan Akkuyu NGS şirketinin sitesinde “Akkuyu NGS Projesi`ne ilişkin ÇED raporu Çevre Bakanlığı`na sunuldu” başlığı bir açıklama yapıldığını belirtti.

Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi’nden Yılmaz Kilim, 9 Temmuz’daki bu açıklamanın üzerinden üç gün geçmiş olmasına rağmen ne ÇED Genel Müdürlüğü’nün sitesinde ne de Mersin Çevre İl Müdürlüğü’nun sitesinde buna ilişkin bir açıklamanın yer almamış olduğunu belirterek duyurunun bir an önce yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kilim, kendisini konu hakkında ayrıntılı bir rapor hazırladığını, ve bir çevre mühendisi olarak Akkuyu NGS ÇED Raporu’nu detaylı bir şekilde inceleyip görüş sunabilmek için en az bir ay ek süre talep ettiğini belirtiyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci 17.07.2008 tarih 26939 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik esaslarına göre yürütüldüğünü belirten Kilim,sSüreç boyunca üç rapor hazırlandığını ifade ediyor.

Bu üç rapor hakkında da gazetemize bilgi veren Yılmaz Kilim, durumu şu şekilde özetliyor.

Tarım Orkam-Sen Mersin Şubesi'nden Yılmaz Kilim

1- İlk aşamada hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Özensiz hazırlandığı her halinden belli olan içerik ve kapsam bakımından zayıf olan bu rapor ile ilgili 29 Mart 2012 tarihinde yapılan Halkın Katılımı Toplantısı da aynı şekilde katılımcılıktan uzak bir şekilde gerçekleşti.

2- Bugünlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulması beklenen veya Akkuyu NGS şirketinin Bakanlığa sunulduğunu iddia ettiği ise hazırlanması gereken ikinci rapordur. Bu aşama hazırlanan ve ilan edilerek incelemeye açılan ÇED Raporu ile ilgili görüş ve öneriler Valiliğe veya Bakanlığa iletilir. Komisyon sunulan görüşler ve Rapor üzerinde yaptığı incelemelere göre bir değerlendirme yapar.

3- Komisyonun değerlendirmesi üzerine hazırlanan Nihai ÇED Raporu da üçüncü rapordur. Yine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on işgünü görüşe açılır.

Bu son aşamadan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “ÇED Olumlu” veya “ÇED Olumsuz” kararını vereceğini söyleyen Yılmaz Kilim,

“Birinci aşamada Akkuyu NGS A.Ş. Uluslar arası Sözleşmenin gereğini yerine getirmek adına özensiz bir rapor hazırlamıştı. Sözleşmeye göre bir yıl içinde başvurularını tamamlamak zorundaydı. Süre dolmadan prosedür yerine getirildi. Yönetmeliğe göre üç iş gününden yapılması gereken işlemler için 60 iş günü ek süre kullanıldı.

İkinci aşamada hazırlanacak Raporun ise 21 Mayıs 2013’den önce teslim edilmesi gerekiyordu. Burada da ek süre kullanıldığı görülüyor.

Sonuç olarak bugün Şirket Raporu teslim ettiğini, Bakanlık ise teslim almadığını söylüyor. Bakanlık Şirkete kimseye vermediği ek olanaklar sunarken, Şirketin bu konuda beceriksiz bir tavır içinde olduğunu söylemek mümkün” diye konuşuyor.

“Diğer taraftan Akkuyu NGS A.Ş. şirketinin internet sitesinde yayınlanan habere göre 3 bin sayfalık bir rapor hazırlanmış durumda. Bu rapor hakkında sağlıklı bir görüş oluşturabilmemiz, detaylı olarak inceleyebilmemiz için acaba Bakanlık bize de yeteri kadar zaman veya ek süre verecek mi?” sorusu ile de bir çevre mühendisi olarak kaygılarını dile getiriyor.

Haber: Alper Tolga Akkuş / #anavarrza

(Yeşil Gazete)





More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.