Koronavirüs SalgınıEmekManşet

Akkuyu Nükleer Santrali’nde salgın tehlikesi

0

Mersin‘de bulunan ve Covid-19 salgınının ardından işçi alımına devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nde işçi sayısı on bine yaklaştı. İşçilerin sağlıksız koşullarda çalıştığı şantiyede kronik rahatsızlığı olduğu için 15 gün ücretli izne ayrılan işçiler de işe geri dönmeye başladı.

Titan-2 IC İçtaş İnşaat A.Ş. ortaklığı tarafından sürdürülen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali şantiyesinde 3 işçi Covid-19 şüphesiyle ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan işçilerin kimliği hakkında bilgi paylaşmayan şantiye yönetimi, işçilerin testinin negatif çıktığını söyledi.

Sendika.Org’un haberine göre, işlerin durdurulmadığı şantiyede işçiler risk altında.

‘Salgına rağmen yurtdışından işçiler geliyor’ 

Salgına rağmen şantiyeye yeni işçilerin geldiğini aktaran bir çalışan beş binden fazla kişinin çalıştığı şantiyeye salgının başlangıcından bu yana yüzlerce işçinin geldiğini ve sayının dokuz bini geçtiğini söyledi.

Türkiye’deki ana yüklenici firma olan IC İçtaş A.Ş.’nin Rusya‘da çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı işçileri Mersin’e getirdiğini belirten şantiye çalışanı, Rusya‘daki projenin bittirildiğini ya da durdurulduğunu, Akkuyu’daki şantiyeye ise her gün işçi alımının olduğunu da ekledi.

‘Şantiye ilaçlanmadı, düzenli testten geçmiyoruz’

Çalışanların yönetimden projeyi durdurma kararı almasını beklerken yönetimin işçi alımına devam ederek koşulları daha da kötü hale getirdiği belirtiliyor. Sendika.org’a konuşan çalışan ofislerin ilaçlandığını ancak şantiyenin ilaçlanamadığını söyledi:

Şantiyede dokuz bin işçi üç tane yemekhaneyi kullanıyor. İşçiler şantiyede dip dibe çalışıyor. Bir demircinin tuttuğu demiri alıyor diğeri taşıyor. Servislerle insan taşınıyor doğal olarak. Ancak servislerde işçilerin yan yana oturmama uygulamasına geçileli bir hafta oldu.

Sağlık çalışanlarının şantiyede günlük olarak ateş ölçümleri yaptığını belirten şantiye çalışanı düzenli teste tabi tutulmadıklarını belirterek dokuz bini aşkın sayıdaki işçinin altı bininin, sekiz on metrelik koğuşlarda altı ve sekiz kişi beraber kaldığını anlattı.

Sorun şantiyeyle sınırlı değil

Öte yandan Akkuyu NGS ile ilgili sorun şantiye alanı ile sınırlı değil.  Yeşil Gazete’den Pınar Demircan, santral inşaatında çalışan işçilerin Büyükeceli Köyü‘ne komşu iki  kampta konakladığını yazmıştı. Demircan,  yukarı kampın kanalizasyonunun köyün içinden geçerek Çağlayık deresine, oradan da kampın kanalizasyonuyla buluşup  Akdeniz’e aktığını anlatmıştı.

Azami hijyen koşullarını ve insanların birbirine mesafelenmesini gerektiren  koronavirüs şartlarında gerek şantiye çalışanları gerekse Büyükeceli köylüleri için Akkuyu NGS büyük risk teşkil ediyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.