Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Akbelen’deki 190 parsellik arazi linyit madeni için kamulaştırıldı

0
Akbelen

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesindeki Akbelen Ormanı’nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘acele’ kamulaştırıldı. Kararda, tarım arazilerinin olduğu sahanın linyit işletme ruhsatı olduğu belirtildi.

Akbelen’de Limak Holding ve IC Holding‘in iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin kömür sahasını genişletmek için Temmuz 2024’te ağaç kesimine başlanmış, doğa savunucularının direnişine rağmen yüzlerce ağaç yok edilmişti. Bugün (12 Mart’ta) Resmi Gazete‘de yayımlanan kararla, Akbelen çevresindeki araziler de kamulaştırılmış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan  karara göre; Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas’ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılacak.

Akbelen

Akbelen’de ne olmuştu?

Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin işlettiği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı için iki yılı aşkın bir süredir nöbet tutuluyor.

‣ Gönüllüler ve aktivistler, 2024’e orman nöbetini sürdüren İkizköylülerle girecek
İkizköylülerden yeni yıl mesajı: Akbelen’i madene vermeyeceğiz

24 Temmuz 2023’te başlayan büyük kıyımın ardından yöre halkı ve onlara desteğe gidenlere yönelik sert müdahale, gözaltılar ve darpla sürdü. Jandarmanın barikat kurduğu ormandaki nöbet alanına kimi zaman hijyen için kullanılan su tankerleri, kimi zaman seyyar tuvaletler alınmadı.

Nöbet alanlarına da müdahale yapılmasına rağmen, Akbelenliler ormanlarını korumak için nöbetlerini ve mücadelelerini halen devam ettiriyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.