Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

Bilirkişi heyeti 7 Eylül’de Akbelen Ormanı’nın geleceğine karar verecek

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nda mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin inceleme yapacağı tarih belli oldu.

740 dönümlük ormanlık alanın Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi‘ne (YK Enerji) tahsis edilmesine karşı açılan davanın bilirkişi incelemesi 7 Eylül Salı günü saat 13.00’da gerçekleştirilecek.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Ormanın kesilmesini engelleyen halk aylardır Akbelen Ormanı girişinde nöbet tutuyor

İlk bilirkişi heyetine itiraz edildi

Davanın bilirkişi heyeti incelemesinin ilk olarak 30 Temmuz günü yapılmak istendiğini hatırlatan İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, “Ancak biz içerisinde sadece maden mühendisi, çevre mühendisi gibi mühendislerin bulunduğu bilirkişi heyetine itiraz etmiştik” ifadelerini kullandı.

Halk sağlığı uzmanı, hidrojeolog, ziraat mühendisi, biyolog, iklim değişikliği uzmanı gibi kişilerin de dahil olmasını talep ettiklerini belirten Gümüşel, bilirkişi heyetinin genişletileceği gerekçesiyle ilk incelemenin iptal edildiğini söyledi.

Gümüşel, “Ancak mesela halk sağlığı uzmanı, toplumsal maliyet analizi için iktisatçı, iklim değişikliği uzmanı gibi taleplerimiz kabul edilmedi” dedi.

‘Herkesi dayanışmaya bekliyoruz’

30 Temmuz günü için çok büyük bir çağrı yaptıklarını belirten Gümüşel, “İptal edilmesinin bir gerekçesinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Birçok kişi ve kurum desteğe geleceklerini söylemişlerdi. Heyet incelemesi tarihi de hemen bir gün öncesinde iptal edildi” dedi.

Bu sefer 7 Eylül tarihinde gerçekleşecek bilirkişi incelemesine de çağrıda bulunan Gümüşel, “Gelebilecek herkesi bizimle dayanışmaya bekliyoruz. Kalabalık olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İki ayrı yürütmeyi durdurma kararı

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde süren Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında ise daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Kararla birlikte, bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıp raporlar hazırlanacağı ve mahkemenin karar verene kadar ormanların koruma altında olacağı belirtilmişti.

Karar rağmen kesime devam edildi

Ancak 27 Ağustos Cuma günü sabah saat 04.30 sıralarında Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan bölge halkı, kırıcı, kepçe ve kamyon sesleri ile uyandı.

Araçları ile alanı kontrol etmeye giden bölge halkı ve yaşam savunucuları, İkizköy mezarlığının arkasındaki tepede YK Enerji’nin iş makinelerinin çalıştığını, alanda hafriyat veya kömür çıkarma çalışması yapıldığını tespit etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.