Doğa MücadelesiManşet

Akbelen Ormanı için kritik gün: 7 Eylül’de bilirkişi incelemesi yapılacak

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül Salı günü saat 13.00’da inceleme yapacak.

Bilirkişi heyeti incelemesi için destek çağrısında bulunan İkizköylüler “7 Eylül’de Akbelen Ormanı’nda bir aradayız. Akbelen Ormanı’nda Açık Maden İşletme İzni’nin iptali için açtığımız davada bilirkişi keşfi sırasında hep birlikte #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyoruz. Destekleriniz çok önemli, lütfen bu çığlığa siz de katılın!” dedi.

7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü’ne de dikkat çekilen açıklamada kömürün bir gelecek olmadığı, termik santrallerin halkı zehirlemeye devam ettiği ve Akbelen Ormanı’nın bu bağlamda ne kadar kritik bir öneme sahip olduğu belirtildi.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı. YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı.

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti inceleme tarihi ilk etapta 30 Temmuz olarak belirlenmişti. Ancak İkizköylülerin içerisinde halk sağlığı uzmanı, hidrojeolog, ziraat mühendisi, biyolog, iklim değişikliği uzmanı gibi kişilerin yer aldığı daha geniş bir bilirkişi heyeti talep etmesi üzerine bilirkişi keşfi iptal edildi. Yeni tarih ise 7 Eylül olarak belirlendi.

Şirket yürütme durdurma kararını tanımadı

Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için yok edilmek istenmesiyle ilgili çok kritik bir süreç ilerlerken 12 Ağustos günü Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davalarında yürütmeyi durdurma kararları verildi.

Köylüler ve gönüllüler hukuksuz ilerleyen termik santrallere hiçbir güvenlerinin kalmadığını belirterek mahkemeden nihai karar çıkana kadar nöbeti sürdüreceklerine dair açıklama yaptı.

Nitekim iki ayrı yürütmeyi durdurma kararına rağmen YK Enerji, bir kısmı arkeolojik kazı alanı olan bölgede kömür çıkarma çalışmasına devam etti. Şirket hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Çocuk şenliği

Bütün bu süre zarfında İkizköylüler tarafından başlatılan çadır nöbeti ise devam etti. 29 Ağustos günü Çocuk Şenliği gerçekleştirildi.

Masal atölyesi, resim ve boyama etkinlikleri, uçurtma şenliği, yaratıcı drama atölyeleri, çeşitli çocuk oyunları ve sürpriz etkinliklerle devam eden şenlikte ormanların tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğu mesajlarını içeren etkinliklere yer verildi.

Bodrum Kadın Kolektifi ile söyleşi

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ise Bodrum Kadın Kolektifi ile İkizköy Kadınları Buluşması düzenlendi. Akbelen Ormanı’nda “Kadınlar Barışı ve Direnişi Konuşuyor” başlıklı söyleşiyle mücadele eden kadınlar bir araya geldi.

Söyleşide, Akbelen mücadelesinde köylü kadınların yeri ve önemi, genel mücadelelerde kadınların etkin rolleri ve başarıları, yerel mücadelelerde öne çıkan kadın direnişi ve dayanışması konuşuldu.

Tolga Çandar konseri

4 Eylül tarihinde ise ise Tolga Çandar, Akbelen Çadırlı Nöbet alanında konser verdi.  Konser sırasında sık sık Akbelen Ormanı’yla ilgili konuşan Tolga Çandar “Bu ağaçlar bizimle yaşıt, bizim arkadaşlarımız. Para için arkadaşlarımıza kıyamazlar. Mücadelenizi sevgiyle selamlıyorum” dedi.

6 Eylül Pazartesi akşamı 17.00’de ise Milas’lı Türk Halk Müziği ses sanatçısı Makbule Kaya Akbelen Ormanı’na desteğe gelecek, türkülerini Akbelen Ormanı için söyleyecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.