Akbelen Limak’ın peşini bırakmıyor: BM şirketle tüm ilişkisini kesmeli

İkizköy Çevre Komitesi, UNDP'nin Akbelen'de maden için ağaç katliamı yapan Limak'la ilişkisini kesmesini yeterli bulmadı; BM Küresel İlkeler Sözleşmesi gereği, şirketle ilişkileri olan diğer BM programlarının ortaklıklarını gözden geçirerek tüm işbirliğini bitirmesi talebiyle kampanya başlattı.

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda, Limak ve İçtaş Holding ortaklığındaki YK Enerji‘nin linyit madenini genişletmek için yaptığı ağaç katliamına direnen İkizköylülerin talebi üzerine Limak Holding ile işbirliklerine son verdikleri yönündeki Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı‘ndan (UNDP) gelen açıklama bölge halkını tatmin etmedi.

BM Kalkınma Programı Limak’la ortaklığını sonlandıracağını duyurdu

İkizköylüler, 18 Ağustos’ta BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez’e gönderilen mektupta, Limak’ın  doğa ve insan hakları ihlalleri  raporlanmış ve BM programları ile LİMAK Şirketler Grubu ve bağlı organizasyonlarla  işbirliklerinin bitirilmesine dair taleplerini iletmişti.

Aynı gün UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louise Vinton, kurumun Limak Şirketler Grubu’nun sosyal yatırım kolu olan Limak Vakfı ile yaptığı çalışmaları sonlandırdığını açıklamıştı.

‘Olumlu ama eksik’

“Bu gecikmiş kararı olumlu karşıladıklarını ve UNDP’nin ‘Özenli İnceleme ve Özel Sektör Ortaklıkları Politikası’nda yazan, çevre ve insan hakları ihlallerine özellikle vurgu yapan ilkeleri hayata geçirmesinin önemli olduğunu düşündüklerini” belirten İkizköz Çevre Komitesi, BM’nin şirketle tek ilişkisinin tek bir UNDP projesi olmadığına dikkat çekti:

“Limak aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (Global Compact) de imzacısıdır ve bu çerçevede belirlenmiş 10 ilkeyi iş uygulamalarında hayata geçirme sözü vermiştir.

Öte yandan LİMAK, başta Muğla Milas İkizköy ve Akbelen Ormanı’ndaki madencilik ve enerji üretimi faaliyetleri olmak üzere hemen tüm iş projelerinde doğayı yıkıma uğratan ve projelerinin olduğu bölgede yaşayan halkın sağlıklı bir çevrede yaşama, temiz suya erişim, özel mülkiyet haklarını yok sayan, geçim kaynaklarını yok eden, çocukları, kadınları ve yaşlıları zor yaşam koşullarına mahkum bırakan uygulamalarına devam etmektedir.”

Türkiyeli iş insanlarından oluşan bir yönetim kurulu olan Global Compact Türkiye Ağı – “Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları” Derneği’ne de bugün devam eden ihlalleri aktardıklarını belirten İkizköylüler, “Bu çerçevede, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve ilişkileri olan diğer UN programlarının, UNDP Türkiye’nin yaptığı gibi, LİMAK ile olan ortaklıklarını gözden geçirerek, çevre ve insan hakları ihlalleri ile tanınan bu şirketler grubu ile tüm işbirliğini bitirmesini bekliyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR