Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

BM Kalkınma Programı Limak’la ortaklığını sonlandıracağını duyurdu

0

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi, Limak Şirketler Grubu’nun sosyal yatırım kolu olan Limak Vakfı ile işbirliğini sonlandırdığını açıkladı.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlardaki sorulara açıklık getirmek amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada, UNDP’nin 2016 yılından beri “Türkiye’nin Mühendis Kızları” adıyla bilinen, geleneksel olarak erkeklere özgü kabul edilen mühendislik ve diğer teknik mesleklere kadın katılımını artırmayı amaçlayan bir programı desteklediği ifade edildi.

Programın Limak Vakfı tarafından yürütülen kız çocuklarına yönelik burs programı biçiminde başladığını aktaran UNDP Türkiye, söz konusu programı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile imzalanan bir anlaşma kapsamında kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik etkili bir araç haline getirmek üzere Limak Vakfı ile birlikte çalıştığını belirtti.

Açıklamada, projeye ilişkin şu detaylara yer verildi:

“Geçtiğimiz yedi yıl boyunca, 860 kız çocuğu ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ programından yararlanmış, öğrenim bursları almanın yanı sıra staj, mentorluk, koçluk, ağ oluşturma ve işe yerleştirme dahil farklı biçimlerde desteklere kavuşmuştur. Program, 25 ilde 39 devlet üniversitesini kapsamaktadır ve 40 ildeki 125 lisede de mühendislik mesleğini tanıtıcı faaliyetler düzenlenmiştir. “

‘UNDP hiçbir zaman Limak’a fon sağlamadı’

UNDP’nin program giderlerini karşılamak üzere Limak Vakfı’ndan toplam 795,060 ABD doları fon aldığını kaydeden açıklamada, sosyal medyada iddia edilenlerin aksine UNDP’nin hiçbir zaman Limak’a finansman sağlamadığı vurgulandı.

UNDP Türkiye, bu ortak girişimin sonuçlarıyla gurur duyduğunu ifade ederken, girişimin bir kurumsal sosyal sorumluluk modeli olarak birçok ödül aldığını ve kadınların güçlenmesi alanında sıklıkla “en iyi uygulama”lardan biri olarak anıldığını bildirdi. Programın 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesindeki kız çocuklarına ilave 71 mühendislik bursu sağlayacak biçimde hızla uyarlandığı eklendi.

‘İncelemeler başka seçenek bırakmadı’

UNDP’nin özel sektör ile ortaklıkları, oldukça ayrıntılı ve titiz bir incelemeye tabi olduğunu kaydeden açıklamada, özenli inceleme sürecinin, UNDP’nin faaliyetlerinin BM’nin eşitlik, insan hakları ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın dayanağı olan ilkelere temel bağlılığı ile uyumlu olduğundan emin olunmasını sağladığı bildirildi.

UNDP, değişen koşullara bağlı olarak özenli incelemelerini güncellediğini aktararak şunları kaydetti:

Son aylarda sivil toplum aktivistleri tarafından dile getirilen endişeler, UNDP’yi Limak Grubu için özenli inceleme sürecini yenilemeye teşvik etmiştir. İnceleme sonuçları, UNDP’ye Limak Vakfı ile ortaklığını sona erdirme dışında başka bir seçenek bırakmamıştır. Ayrıntılar, UNDP’nin önümüzdeki günlerde ortakları ile yapacağı görüşmelerde kararlaştırılacaktır.”

‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesinde şekillenmiş eşitlik ve kadının güçlenmesi ilkelerine taahhüt ve bağlılığının tam olduğunu vurgulayan UNDP Türkiye, şu anda deprem bölgesinde genç kadınların yararlanabileceği eğitim fırsatlarını genişletmeye odaklanmış olarak, bu ilkeleri aktif biçimde hayata geçirmekte olduğunu açıkladı.

Akbelen Limak UNDP

Ne olmuştu?

24 Temmuz’da Limak Holding’e bağlı YK Enerji, Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy mevkiinde yer alan kömür madenini genişletmek üzere Akbelen Ormanı‘nı ve İkizköy’ü yok etmek üzere ağaç kesimine başlamıştı.

Kesimin, Muğla Valiliği’nin yaptığı açıklama ile 30 Temmuz itibarıyla durdurulduğu belirtilmişti. Bu süreçte on binlerce ağaç Anayasa’ya aykırı ve izinsiz bir şekilde katledilmişti.

Katliam, yalnızca 2,5 yıl kömür sağlayacak olan maden nedeniyle yerinden edilecek olan İkizköylülerin yanı sıra ekoloji savunucuları tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

İkizköy Çevre Komitesi bir açıklama yayımlayarak BM’ye Limak ile yürüttüğü işbirliklerinin sonra erdirilmesi ve sosyal sorumluluk çalışmalarının sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.

Limak Holding’in Akbelen’de sebep olduğu hak ihlallerinin BM ilkeleri ile bağdaşmadığını ortaya koyan İkizköy Çevre Komitesi, kuruluştan Akbelen’de yaşananları durdurmak için etki gücünü kullanmasını ve kendi şeffaflık taahhüdüne istinaden kamuoyunu bilgilendirmesini de talep etmişti.

‣ Akbelen’den BM’ye çağrı: Limak iş birliğini sonlandır
‣ WWF-Türkiye, madencilik faaliyetleriyle ilişkisi bulunan isimlerle yollarını ayırıyor

You may also like

Comments

Comments are closed.