Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen kıyımı Meclis’te

0

Muğla‘nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı‘nda kömür madeni açmak için bölge halkının tüm direnişine rağmen jandarma ve polis eşliğinde başlatılan ağaç kesimi Meclis gündemine de taşındı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden (Yeşil Sol) İstanbul Milletvekili  Özgül Saki, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle orman kıyımına ilişkin soru önergesi verdi. Saki, önergesinde bölge halkının yaşam alanını ihlal eden ve salt sermayedarların öncelediği projede, Bakanlık tarafından nasıl bir kamu yararı gözetildiğini, Paris Anlaşması’nın imzalanmış olmasına rağmen kömürde niye ısrar edildiğini ve orman katliamının telafisinin nasıl yapılacağını sordu.

Özgül Saki’nin başvurusunda şu ifadeler yer aldı:

“Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı yüzlerce canlı türünün beslenme, üreme ve barınma bölgesi olmakla birlikte bölgede yaşayan halkın yaşama alanı ve küresel ölçekte ise özenle korunması gereken bir karbon yutak alanıdır.

Ancak 740 dönümlük ormanlık alanda bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından, termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmak amacıyla kesilmek istenmiş, bu durum bölge halkı ve birçok ekoloji hareketi tarafından büyük tepkiyle karşılanmış, bu projenin insan yaşamı ve ekosistemde yaratacağı tahribata ilişkin görüş bildirilmiştir. Akbelenli köylüler ve ekoloji savunucuları jandarma tarafından şiddete uğramalarına, gördükleri baskılara rağmen
doğa nöbeti tutmuş ve direnmeye devam etmişlerdir.

Köylüler ve ekoloji savunucuları öte yandan hukuki mücadele başlatmış ve yürütmeyi durdurmak için dava açmıştır. Yargı sürecinde bölgede yapılan iki bilirkişi incelemesinde raporlar köylülerin lehine çıkmışsa da son bilirkişi incelemesi raporu, şirket lehine hazırlanmıştır. Şirket lehine hazırlanan son
raporla birlikte 1 Aralık 2022’de mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı
kaldırılmıştır.

Doğa Nöbeti’nin ikinci yılına girmesinden kısa bir süre sonra bugün (24.07.2023) sabaha karşı 05.30’da bölgeye çok sayıda Jandarma ekibi ve TOMA sevk edilmiştir.”

Özgül’ün Bakan Yumaklı’nın cevaplandırmasını istediği sorular ise şöyle:

  • Birçok ekoloji savunucusu, akademisyen ve çevre hareketinin geri dönüşü imkansız bir ekolojik yıkım olarak değerlendirdiği ve bölge halkının yaşam alanını ihlal eden ve salt sermayedarların öncelediği projede, Bakanlığınız tarafından nasıl bir kamu yararı gözetilmektedir?
  • Limak’a ve sermayedarlara termik santral için ruhsat izni veren Tarım ve Orman Bakanlığı’nın asli görevi yok edilmek istenen binlerce dönümlük ormanı korumak değil midir?
  • Paris İklim Anlaşması ile karbon salınımının azaltılması taahhüdü verilmişken, kömür ve fosil yakıtlara dayalı enerji üretimini azaltmak gerekli iken neden tersi yönünde adımlar atılmaktadır?
  •  Neden elektrik üretimi için her açıdan maliyeti yüksek olan doğaya geri dönüşü çok zor olumsuz etkileri olan kömür gibi kaynaklarda ısrar edilmektedir?
  • Şirket lehine hazırlanan son bilirkişi raporunun bilimsel dayanağı nedir? İlgili Bakanlık olarak siz raporu nasıl değerlendirmektesiniz?
  • Yaklaşık 18 bin 204 adet ağaç kesileceği öngörülen proje alanında yaşanan orman katliamının telafisi nasıl yapılacaktır? Madencilik faaliyetleri nedeniyle oluşacak toz emisyonunun tarım alanlarında yaratacağı tahribata karşı ne gibi önlemler alınacaktır?
  •  Söz konusu projeyle birlikte yaşanması muhtemel olan yer altı sularının yüzeye boşalması ve bölgeye düşen mevsimsel yağışın yüzeysel akışa geçmesiyle oluşabilecek sel felaketlerine karşı ne gibi önlemler alınacaktır?

DEVA’dan Rızvanoğlu: Akbelen, memleket meselesidir

Demokrasi ve Atılım Partisi’nden (DEVA) İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu da olağanüstü gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu’ndan videolu bir açıklama yaptı.

“Akbelen bir vatanperverlik meselesidir. Biz de Akbelen için buradayız”  Rızvanoğlu şunları söyledi: “Bu sabah ülke güne daha az ormanla başladı. Akbelen göz göre göre yok ediliyor. Bir taraftan orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz, bir taraftan ormanlar kesiliyor. 

İkizköylülerin tek istedikleri, tarım yapabilmek, köylerinde kalabilmek ve yeşille iş içe yaşayabilmek. Bu insanlara kulak vermek yerine sinyal kesicilerle sesleri kısılmak istendi. Bilinmelidir ki, dün yakılan ağıtları kesmeye hiç bir sinyal kesici yetmez.”

‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı
‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen’de son gelişmeler: İkizköylü kadınlar oturma eylemi başlattı
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var

You may also like

Comments

Comments are closed.