Sağlık

Aile hekimliği başladı ambulanslar doktorsuz kaldı

0

112 acil servis arandığında hastaya gelerek ilk müdahaleyi yapan ekipte yer alan doktorların büyük bir kısmı aile hekimliğini tercih edince, istasyonlar doktorsuz kaldı. İstanbul Tabip Odası, kasım ayında İstanbul’da başlayan aile hekimliği uygulaması sonrasında İstanbul’daki 100’ü aşkın istasyonun sadece dörtte birinde doktor kaldığını açıkladı. Bakanlık bu durumu doğruladı ve ambulanslarda sağlık teknisyenlerinin kullanılmasın savundu.

Yüzde 75’inde doktor yok
Aile hekimliği uygulamasıyla birlikte, tercih yapma hakkını kullanan 112 acil istasyon hekimlerinin aile hekimi olmak için başvurması yeni bir tartışmayı da başlattı. İstanbul Tabip Odası’nın gündeme getirdiği konuyla ilgili olarak bilgi veren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fethi Bozçalı, İstanbul genelinde hizmet veren 100’ü aşkın acil hizmet istasyonunun yüzde 75’inde şu anda doktor bulunmadığını söyledi. Bu durumun can kaybına yol açabilecek bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Bozçalı, sorunun aile hekimliği uygulamasıyla birlikte ortaya çıktığını belirtti.

Aile hekimliğindeki maaşların daha cazip olması nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını ifade eden Bozçalı Türkiye’nin birçok ilinde söz konusu durumun geçerli olduğunu söyledi.

Tüm Türkiye’de
Tokat ve Sakarya gibi illerde de benzeri sıkıntıların yaşandığı daha önce dile getirilirken, Ankara’da da acil istasyonlarda bulunan doktor sayısında da ciddi bir azalma olduğu belirtiiliyor. 2010 yılı sonu itibariyle Ankara’da 106 adet 112 acil yardım istasyonu bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise, 112 acil istasyonlarından aile hekimliğine geçişler olduğunu doğruladı. Acil istasyonlardaki doktor sayısında azalma olduğunu da gördüklerini belirten yetkililer, istasyonları acil tıp teknisyenleri (ATT) ve paramedik personelle (acil servislerde çalışan eğitimli teknisyenler) yürütmeyi planladıklarını söylediler.

Tüm dünyada böyle
Yetkililer, bütün dünyada teknisyenlerin yoğun olarak 112’lerde kullanıldığını belirterek, “Biz de böyle yapmak istiyoruz. Ancak aile hekimliğine çok sayıda geçiş olduğu doğrudur” diye konuştu. (Hacer Boyacıoğlu)

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.