İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AİHM kararını verdi: Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılmalı

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi (AİHM), Hakların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin beş maddesinin ihlal edildiğine ve Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar verdi. Böylece Türkiye, ilk kez AİHM Büyük Daire tarafından, siyasi nedenlerle tutuklama kararı verildiği gerekçesiyle mahkûm oldu. 

AİHM Büyük Dairesi, cezaevinde bulunan Demirtaş ile ilgili 2018 yılında verilen ‘Serbest bırakılmalı’ kararına ilişkin Ankara tarafından yapılan temyiz başvurusunu bugün karara bağladı.

17 yargıçtan oluşan Büyük Daire, 15’e karşı iki oyla Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme Demirtaş’ın tutukluluğunun hukuki değil siyasi olduğundan hareketle Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve tutukluluğun derhal sonlandırılması için tüm önlemlerin alınmasına karar verdi.

Türk yargıç Saadet Yüksel, karara muhalif kaldı. Selahattin Demirtaş’ın avukatları ise müvekkillerinin tahliyesi için yarın başvuru yapmaya hazırlanıyor

Türkiye ayrıca Sözleşme’nin şu hükümlerini ihlal etmekten de mahkum edildi: 10. maddedeki ifade özgürlüğü; 5/1. ve 5/3. maddelerindeki özgürlük ve güvenlik hakkı; 5/4. maddesindeki tutuklamanın gerekçeye dayanması ve makul sürede yargılanma hakkı; 3/1. maddedeki seçme ve seçilme hakkı.

Benan Molu: Demirtaş’ın rehin tutulduğu tescillendi

Demirtaş’ın avukatların Benan Molu, kararla ilgili Twitter hesabından şu paylaşımlarda bulundu:
 
İHAM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir.
İHAM’ın 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar, kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, “karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”
İHAM, Demirtaş’ın ikinci tutukluluğunun, ilk tutukluluğunun devamı niteliğinde olduğunu vurgulamış. Hükümet’in Kavala da olduğu gibi “İHAM kararıyla ikinci tutukluluk arasında bağ yok” argümanını da çökertmiş oldu. Derhal tahliye ve beraate imkan veren tarihi bir karar.”
Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinden beri Edirne F Tipi Cezaevi‘nde tutuklu bulunuyor.

Ne olmuştu?

AİHM, 2018’de verdiği kararda, Türkiye’nin hak ihlali yaptığına hükmetmiş, Demirtaş’ın, siyasi nedenlerle cezaevinde tutulduğunu belirterek, ilk kez Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin konuya ilişkin 18. maddesinden mahkûm etmişti.

Karara rağmen, tahliye edilmeyen Demirtaş hakkında önce İstanbul’daki bir başka davasında verilen ceza onandı. Bu cezaya ilişkin infaz süresini tamamlayan Demirtaş, AİHM’ye taşıdığı ana dava dosyasında da var olan Kobani olayları nedeniyle açılan ayrı bir soruşturmadan yeniden tutuklandı. Ana davada ise bu tutuklama kararının hemen ardından tahliye kararı verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.