AİHM, iki davayla ilgili Türkiye’nin toplam 6 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi

Yazar:
Haber Merkezi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Facebook paylaşımlarını beğendiği için işten çıkartılan sözleşmeli temizlik işçisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a hakaret suçundan yargılanan üniversite öğrenci Ömer Çağdaş Ersoy‘un başvurularına ilişkin kararlarını açıkladı.

AİHM, davalar için “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararını verdi.

Türkiye, 2 bin Euro ödemeye mahkum edildi

Adana Seyhan İlçesi’nde Milli Eğitim Müdürlüğü‘nde temizlik görevlisi olarak çalışırken işten çıkartılan Melike isimli soyadı açıklanmayan kadının 2019 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, kadının işten çıkartılmasında yetkililerin yeterli ve ilgili gerekçeler sunmadığı sonucuna vardı.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve Türkiye’yi başvuru sahibine 2 bin Euro ödemeye mahkum etti.

Sözleşmeli kamu çalışanı olan başvuru sahibi, Facebook’taki bazı paylaşımları beğendiği için disiplin soruşturmasıyla işten çıkarıldığı için AİHM’e başvurmuştu.

Erdoğan’a hakaret davasında tazminat kararı

Ömür Çağdaş Ersoy, 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nde (ODTÜ) öğrenciyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili konuşması nedeniyle yargılanmıştı.

Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polisin müdahalesinin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan protesto esnasında bir konuşma yapan Ersoy, “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan’ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ’de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır” ifadelerini kullanarak, mücadeleye devam edeceklerini söylemişti.

Ersoy, bu açıklamasından dolayı “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 2016 yılında para cezası almış, 2018 yılında Anayasa Mahkemesi bu cezayı ertelemişti.

Ersoy, 2019 yılında AİHM’e başvuru yapmıştı. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, Ersoy’un yaptığı konuşma nedeniyle para cezasına çarptırılmasını haksız buldu ve “ifade özgürlüğü hakkının ihlal” edildiğine hükmetti.

AİHM, gerekçeli kararında, söz konusu konuşmayla ile ilgili “normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yönündeki” daha önceki kararlarına atıfta bulundu. Mahkeme, Türkiye’nin karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin euro tazminat ödemesini istedi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024