ManşetTürkiye

Ahtamar’da 100 yıl gecikmeli vaftiz

0

Van’ın Ahtamar Adasında yer alan tarihi Surp Haç kilisesinin restorasyonundan sonra bu yıl dördüncüsü yapılan ayine yüzlerce kişi katıldı.

ABD’nin Adana Konsolosu Jonh L. Espinoza’nın da iştirak ettiği ayinde yaklaşık 100 yıl sonra ilk defa vaftiz töreni düzenlendi. Tamara, Melisa, Hripsime, Van ve Şimovan isimli kişiler törenle vaftiz edildi. Vaftiz töreninin ardından Ermeni din adamları kiliseden çıkarak etkinliklerine devam etti.

Ayin için çeşitli illerden ve yurt dışından Van’a gelen Ermeniler, sabahın erken saatlerinde teknelerle Ahtamar Adası’na hareket etti. Kilisenin arka kısmına kurulan alanda mum yakan Ermeniler, duygulu anlar yaşadı. Saat 11.00’de başlayan ayine yaklaşık Türkiye2den ve yurtdışından yaklaşık 800 Ermeni katıldı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ve saat 11.00 gibi başlayan ayin, saat 14.00 sıralarında sona erdi. Ayinde konuşan Aram Ateşyan, 100 yıl sonra ilk defa bir vaftiz yapıldığını söyledi. Vaftiz töreninde Ermenistan’dan gelen bir doktor ve ayrıca Ermenistan’dan gelen ve ismi Van olan bir çocuk vaftiz oldu. Ateşyan konuşmasında kutlamakta olduğumuz bu bayramın kesinlikle siyasi, ekonomik, askeri ya da milli bir zafer olmadığını, bir süre için kaybedilen kutsal ve dinsel değerin yeniden bulunması ve onun büyük bir anlam ifade etmesinin bir kez daha keşfedilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Ateşyan, Ahtamar’a bizleri çeken atalarımızın asırlar boyunca ibadet ettikleri bu mabettir. Onunla tekrar buluşmak, kucaklaşmak ve kutsanmak istedik diye konuştu.

Ahtamar adasında ayinler sürerken Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) üyesi olduğunu belirten kişiler de Van Gölünün kenarında protesto gösterilerinde bulundu.

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.