Doğu Afrika’da son 70 yılın en büyük çöl çekirgesi istilası gerçekleşti. Yüz milyonlarca böceğin Somali ve Etiyopya’dan Doğu Afrika’ya yayıldığı salgında tarım arazileri zarar gördü. Hali hazırda kuraklık sebebiyle tarım açısından zor zamanlar yaşayan bölgedeki insanlar istila sonucunda açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Kenya’da 70 bin hektar alan istila edildi
Guardian’da yer alan habere göre Kenya istiladan en çok etkilenen ülkeler arasında yer aldı. 70 bin hektarlık alan çekirgelerin istilasına uğradı. Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada sürü halinde gelen çekirgelerden en büyük kitlenin 60 kilometre uzunluğunda 40 km genişliğinde olduğunu söyledi.
Alarming!
The most serious outbreak of locusts in 25 years is spreading across East Africa.
The infestation is posing an unprecedented threat to food security.— Erik Solheim (@ErikSolheim) January 26, 2020
Sürüler, tarladaki ürünleri tüketti
En küçük kitlenin bile 35 bin insanın bir günlük yiyeceğini tüketebildiği belirtiliyor. Tarlasındaki çekirgeleri kovmaya çalışan köylüler çekirgelerin mısır, börülce gibi tarlalarına ektikleri bütün ürünleri yediklerini söyledi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UN FAO) ise yaptığı açıklamada Mart ayında yağacak yağmur ile birlikte böceklerin kuru havaya kıyasla 500 kat daha hızlı çoğalabilecekleri uyarısında bulundu. BM, onlarla savaşmanın tek etkili yolu olan hava pestisit püskürtmesini hızlandırmak için yaklaşık 70 milyon dolar gerektiğini söyledi. Bölge halkı, hükümetin acilen önlem almasını talep ediyor.