ManşetTürkiye

Af Örgütü’nden Soylu’ya raporlarla işkence yanıtı

0
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün akşam katıldığı Habertürk‘teki canlı yayında “Af Örgütü 4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadı” sözlerine Af Örgütü Türkiye‘den sosyal medya hesabından son yıllardaki işkence ve kötü muamele iddialarına dair acil eylem, rapor ve çağrılarını paylaşarak yanıt geldi. Soylu programda, Türkiye’deki hak ihlalleri ile gözaltı ve tutuklamalardaki kötü muameleye ilişkin soruyu “Türkiye’de uyuşturucu ile mücadelede kötü muamele ile ilişkin tespit var ama işkence yok” diye yanıtlamıştı.

Af Örgütü Türkiye, Soylu’nun sözlerini raporlarını paylaşarak yanıtladı.

Af Örgütü’nün paylaştığı bazı iddialar şöyle:

  • Osman Şiban ve Servet Turgut‘un 11 Eylül 2020’de Van‘ın Çatak ilçesinde jandarma güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin güvenilir iddialarla ilgili Türkiye yetkililerine mektup gönderdik.
  • Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5.01.2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltında bazı öğrencilerin işkence ve diğer kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair iddialar bulunuyor.
  • Mehmet Sıddık Meşe, iddialara göre 1 Aralık günü, Diyarbakır Cezaevi’nde ağır şekilde fiziksel şiddete uğradı.
  • Şubat 2019’dan itibaren kendilerinden haber alınamayan ve silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilen Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz için acil eylem çağrısında bulundu.
  • 8 Haziran 2018 günü barışçıl bir gösteri düzenleyen öğrenci ve mezunlara kolluk kuvveti uygulanan aşırı güç kullanımı, işkence ve diğer kötü muamele iddialarına yönelik Türkiye yetkililerine derhal soruşturma başlatması çağrısında bulunduk.

Soylu ne demişti?

Kendisinin Uluslararası Af Örgütü’nün muhatabı olduğunu ve sık sık karşı karşıya geldiklerini hatırlatan Soylu, programda şunları söylemişti:

“Ben Uluslararası Af Örgütü’nün muhatabıyım. Bana geldiler. Özellikle FETÖ’nün salondaki fotoğrafları vardı ya. Anadolu Ajansı‘nın geçtiği fotoğraflar. Oradaki spor salonunda. Burada biz Af Örgütü ile ilgili her seferinde karşı karşıya geliriz. Her seferinde onlar Türkiye’de gideceği yerleri söylerler. Göndeririz, her yeri ziyaret ederler. 4,5 yıldır işkence ile ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar. Sistematik işkence ile ilgili önümüze bir şey koymadılar. Bunların hepsi siyasal gözlükle bakarlar.

Türkiye’de işkence ile ilgili tespit yok. Kötü muamele ile ilgili tespit var. O nerede biliyor musunuz, uyuşturucu örgütleriyle mücadelede. Ben ‘bacaklarını kırın’ dedim ya, benden kaynaklanıyor.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.