Dünya

Af Örgütü, Irak’taki ölüm cezalarına karşı çağrıda bulunuyor

0

Saddam Hüseyin dönemi yetkilileri ölüm cezasıyla karşı karşıya. Uluslararası Af Örgütü bugün, Irak yetkililerine, Bağdat mahkemesi tarafından ölüm cezasına mahkum edilen eski Dışişleri Bakanı Tariq Aziz ve diğer iki memuru infaz etmemesi için çağrıda bulundu.

Tariq Aziz, Saddam Hüseyin yönetiminde İçişleri Bakanı olan Sadoun Shakir ve infaz edilen diktatörün eski özel sekreteri Abed Hamoud Irak, Yüksek Ceza Mahkemesi (SICT) tarafından muhalif eylemcileri öldürmekten suçlu bulundu. Üç sanık da iddiaları reddetti.

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Malcolm Smart, yaptığı açıklamada, “Saddam Hüseyin yönetimi, infazlar, işkencelerle ve başka birçok ciddi insan hakları ihlalleriyle eş anlamlıydı. Suç işleyenlerin adalet önüne çıkarılması doğrudur. Bununla birlikte, en büyük insan hakkı ihlali olan ölüm cezasının, suçun büyüklüğü ne olursa olsun uygulanmamasının gerekliliği konusu çok önemlidir. Artık Irak hükümetinin eski zalim dönemlerinin sayfalarını çevirmesinin vaktidir ve bu, ölüm cezasının kaldırılması ve sayılarının birkaç yüz olduğuna inanılan infaz sırasında bekleyen her mahkûmun cezasının hafifletilmesi için bir adımdır.” dedi.

Tariq Aziz, Amerika’nın 2003’te Irak’ı işgalinden bir süre sonra tutuklanmıştı. Edinilen bilgilere göre, yaşı oldukça ilerlemiş ve sağlık durumu iyi değil. 2009’da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından, 1992’de Saddam Hüseyin yönetiminin 42 tüccar hakkında verdiği infaz kararıyla ilgisi olduğu iddiasıyla 15 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. 

Uluslararası Af Örgütü, Saddam Hüseyin yönetiminde bir suçla itham edilen kişileri kovuşturma yetkisi olan ve tekrarlanan siyasi müdaheleler nedeniyle bir mahkeme olarak bağımsızlığı şüphe uyandıran Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nde (SICT) görülen davalarla ilgili tekrar tekrar endişelerini dile getirdi. Malcolm Smart, yaptığı açıklamada, “Uluslararası alanda tanımlanan adil yargılama standartları önemlidir ve siyasi baskılarla, özellikle ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek şekilde herhangi bir suç ile ilgili davalara etki edilmesine izin verilmemelidir.” dedi.

Aralarında Tariq Aziz’in de yer aldığı üç kişi, haklarında verilen ölüm cezası kararı Temyiz Mahkemesi tarafından da onaylanırsa, 30 gün içinde infaz edilecek. Ölüm cezası, Amerika’nın 2003 Irak işgali sonrası kaldırılmıştı, ancak Ağustos 2004’te yeniden yürürlüğü girdi. Bu tarihten beri, yüzlerce insan ölüm cezasına mahkum edildi ve bu cezaların birçoğu infaz edildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.