İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

TTB Başkanı Prof. Dr. Fincancı’ya Erdoğan’a hakaretten para cezası

0
Fotoğraf: MLSA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Gezi Parkı eylemleri sırasında Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan‘a hakaret iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması bugün Anadolu Adliyesi’nde görüldü.

Fincancı’ya, Erdoğan’a hakaretten 7 bin 80 TL para cezası verildi.

Prof. Dr. Fincancı’dan savunma

Evrensel’den Meltem Akyol‘un haberine göre, savcının duruşmada yeniden okuduğu mütalaaya karşı Prof. Dr. Fincancı şu savunmayı yaptı:

Daha önce de belirtmiştim. Ortada bir hakaret değil, hakikat var. Çünkü 15 Haziran 2013’te, bu tweeti attığım dönemde, Türkiye’de Gezi sürecinde 8 insanı kaybetmiştik, 10’un üzerinde insan görme yeteneğini kaybetti, binlerce insan ciddi bir biçimde yaralanmıştı.

O dönemde TİHV başkanıydım. Aynı zamanda İstanbul’da sağlık sorunu yaşayan insanların tedavisine katkı sunmak üzere tabip odalarının oluşturduğu gezici revirlerde görevliydim. İTO’nun revirlerinde görev yaparken kolluk görevlileri doğrudan revirin içerisine hedef gözetilerek gaz fişekleri attı. İnsanların tedavi edildiğini görüyorlardı, o kadar yakın mesafeden atıldı. Hemen birkaç gün önce dönemin Başbakanı ‘Emri ben verdim, polisimiz destan yazdı’ dedi. Polisin görevi insanları yaralamak, öldürmek, kör etmek değildir. Bu nedenle beraatımı talep ediyorum.”

Mahkeme Başkanı’nın Şebnem Korur Fincancı’ya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediğini sorması üzerine Fincancı: “Ben suçlamaları kabul etmiyorum. Bunun sonucunda ceza çıkarsa onu da kabul etmiyorum. Dolayısıyla hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da kabul etmiyorum” dedi.

‘2013’te atılan bir tweetten yargılanıyoruz’

Fincancı’nın savunmasının ardından avukatı Meriç Eyüboğlu mahkemede şunları söyledi:

Fincancı, uluslararası ölçekte bilinen bir bilim insanıdır ve olaylara tanıklık etmiştir. Uzmanlık alanı işkencedir ve uluslararası alanda da bu konuda çalışmaktadır. BM’nin İstanbul Protokolü’nü hazırlayan ekibin içerisindedir. Bunları müvekkilimin bilim insanı olduğunu anlatmak için değil, bilimsel olarak tüm bunların tanığı ve gözlemcisi olduğunu söylemek için belirtiyorum.

2013’te atılmış bir tweetten yargılanmaktayız. Aynı dönemdeki tweetlerden belki başka zaman da karşınıza çıkacağız. Müvekkilimin bahsettiği ölümler tüm bu raporlarda yer almaktadır. Aynı zamanda dönemin Meclis Başkanı Bülent Arınç ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilmiş ve özür dilenmiştir. Af Örgütü, bir yıllık gaz stoklarının 20 günde tükendiğini raporlamıştır.”

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Fincancı’ya 7 bin 80 TL para cezası verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.