Adana Karataş’ta bulunan Akyatan Lagünü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Adana Karataş bölgesinde yer alan Akyatan Lagünü, kaçak avcılık, kaçak kum çıkarılması, aşırı otlatma gibi nedenlerle günden güne yok oluyor.

Akyatan Lagünü, Çukurova Deltası’ndaki batıdan doğuya doğru uzanan Tuzla, Ağyatan, Yumurtalık lagünlerinin bir parçası.

Radikal Gazetesi’nden Serkan Ocak’ın haberine göre Çukurova Üniversitesi ’nden Doç. Dr. Tuncay Kuleli, Türkiye ’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve uluslararası sözleşmelerle de korunan lagünün hem doğal hem de insani şartlardan dolayı büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

12 kilometrekarelik kumul alanın düzleştirilip, tarla olarak kullanıldığını anlatan Kuleli, ““Burası Çukurova Deltası’ndaki lagün sisteminin bir parçası. Önemli bir sulak alan. İnanılmaz bir canlı varlığı bulunuyor. Burada yıllarca insanlar tarla yapmak için kuşların korunduğu kumul tepeleri düzleştirdi. Lagünün toplam sulak alanı 18 bin hektar. Çalışmalara göre 12 kilometrekarelik bir alanın tarla yapıldığını belirledik. Ciddi bir yönetim planı hazırlanıp, uygulamaya geçilmezse geri dönüşü olmayan bir yok oluşla karşılaşacağız…” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğinin de bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Doç. Dr. Tuncay Kuleli, deniz seviyesinin 30 – 40 cm yükselmesi durumunda lagününn sular altında kalacağını kaydederek şöyle devam etti “İklim değişikliği ve sığlaşma gibi doğal etkilere bir de insan etkisi etkilenince lagün yok olup gidecek. Ciddi adımlar atılması gerekiyor. Önceden denetim yok. Denetimler sıklaştı, artık kaçak kum çekme, tepeleri düzleştirip tarla yapma gibi işlemler rahatlıkla yapılamıyor. Ancak yapılacak yönetim planının mutlaka uygulanması gerekiyor.”

Doç. Dr. Tuncay Kuleli bu bilgilere ‘Çukurova Deltası Biyosfer Rezerv Projesi’ ve ‘İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Çukurova Deltası Üzerindeki Etkileri’ konulu çalışmalarla ulaştığını belirtti

(Radikal)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR