Adalarda fayton kalkıyor: Konunun muhatapları ile görüştük

İstanbul’un adalarında 150 yıldır ana ulaşım yöntemi olarak kullanılan faytonlar 2 ay içinde yerini akü ile çalışan faytonlara bırakıyor.

Büyükada Faytoncular Derneği Başkanı Hasan Ünal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ne (UKOME) davet edilerek kendilerine bu bildirimin yapıldığını ifade etti.

Yeşil Gazete olarak konunun muhataplarından adalarda faytonun kalkmasına dair görüşlerini aldık.

“Otomobil endüstrisi adayı işgal etmek istiyor”

Savaş Çömlek

Eylül 2014’de gazetemizde aynı konuya dair “Adalar’da “Fayton” üzerinden oyunlar (1)” ve “Adalar’da ulaşım sorunu mu varmış?” başlıklı iki yazısı yayınlanan 12 yıllık ada sakini ve Yeşil Gazete’nin kurucularından Savaş Çömlek. bu kararın adaları otomobillere açma planının bir uzantısı olduğunu belirterek, “Adalar otomobil uygarlığından kurtarılmış bir bölge. Bunu da sağlayan ana etmen faytonlar idi. Otomobil endüstrisi adayı işgal etmek istiyor. Aracın elektrikli ya da benzinli olmasının temelde bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Otomobil işgali sadece havayı kirleterek olmuyor. Adalar’ın temel ulaşımı deniz yolu, bisiklet ve faytonlar iken bu yeni girişimle adalar artık otomobil işgaline açılmış olacak” şeklinde konuştu.

Faytonların kalkmasının akabinde adada bulunan tüm atların da katledileceğini aktaran Çömlek, “Faytonların kaldırılması aşamasında hayvan hakları aktivistlerinin de manipüle edildiğini düşünüyorum. “Faytonlara Hayır” eyleminde belediyenin hayvan hakları akitivistlerine araç sağladığını biliyorum. Otomobillerin işgali için tüm atlar öldürülecek. Akülü fayton otomobil işgali için bir kandırmacadan ibarettir” dedi.

“Suça sessiz kalmak suça iştirak etmektir”

Tolga Öztorun

Yeşil Gazete’nin hayvan hakları haberleri editörü Tolga Öztorun ise hayvan hakları savunucuları senelerdir “Fayton’a binme Atlar Ölüyor” isminde kampanyalar düzenledi, ancak para her zaman vicdanı yendi diyor.,

Bu habere temkinli yaklaşan Tolga Öztorun, “Doğruluğu konusunda henüz net bir bilgi alamasam da pek inandırıcı gelmiyor. Büyük bir rant sağlanıyor. Belediye, değnekçiler, atçılar hatta at satıcıları bile. Bu yüzden legalleştirilmiş bu köle ticaretinin tam anlamı ile kaldırılacağına nedense hiç inanamıyorum.” şeklinde konuştu

İnsanlıktan çok uzak şartlarda bakılan, gücünün çok üzerinde yük taşıtılan, diyaframı şişmesin diye su bile içirilmeden haince yüke koşulan bu zavallı atlar maalesef insanların saçma nostalji takıntıları yüzünden ölüyorlar diyen Öztorun, “En iyi şartlarda ölmeyen zavallı atlar ise kışın onları beslemek istemeyenler tarafından ormana salınarak soğuk ve açlık ile savaşıyorlar. Her yıl sadece Büyükada’ya illegal yollardan getirilen 500 attan 400’ü maalesef yaz sonuna doğru yaşadığı köle zulmü yüzünden vazife başında ölüyor.” diyor.

Öztorun sözlerini, “Aç susuz yara bere içince günde 18 saat parke taşı üzerinde gücünün kat be kat üzerinde yük taşımaya zorlanmak, güneş altında korunmasız olmak mı? Nostalji mi?. Hayvan hakları savunucuları senelerdir Fayton’a binme Atlar Ölüyor isminde kampanyalar düzenledik, ancak para her zaman vicdanı yendi. Suça sessiz kalmak suça iştirak etmektir.” diyerek tamamladı.

“Faytonların kalkması Adalar’ın da sonu demek”

Hasan Ünal

Konuya dair Büyükada Faytoncular Derneği Başkanı Hasan Ünal ise, “Adalarda faytonlar 150 yıldır çalışıyor. 2 sene öncesine kadar kimsenin de bu duruma itiraz etmesi gibi bir durum yoktu. Adada yaşayan insanların pek çoğu ekmeğini faytonculuk mesleğinden kazanıyor. 2.500’e yakın kişi ekmek yiyor bu işten. Her gün 5.000 turist adaları ziyaret ediyor.Faytonların kalkması demek Adalar’ın da sonunun gelmesi demek” şeklinde konuştu. .

Konunun hayvan haklarına yönelik bir uygulama olmadığını ifade eden Ünal, “Bunlar hep bahane. Amaç burada üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. Adalar’a dair 1’e 1000’lik planlar iki ay içinde çıkarılıyor. Bu planlar çıktığında adalardaki fakir halkın yaşam alanı da kalmayacak. Şu anda 100 metrekare yeri olan bir bina yapabilirken plandan sonra 4 bina hakkı olacak” dedi.

Faytoncuların atlara işkence yaptığı iddialarını da yanıtlayan Büyükada Faytoncular Derneği Başkanı Hasan Ünal, “İşkence iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Atlar bizim ekmek teknemiz. Biz geçimimizi onlar üzerinden sağlıyoruz. İnsan hiç kendi ekmek yediği yere işkence eder mi? Hayvanların hızlı hareket etmesi için bazı zamanlarda daha az acıyan yerlerine kırbaç atılıyor olabilir. Bunu işkence olarak adlandırmak doğru değil” diye konuştu.

Hayvan hakları savunucularının da yanlış yönlendirildiğini kaydeden Ünal, atların yakalandığı ruam hastalığına ilişkin asıl sorumlunun kendileri değil gerekli önlemleri zamanında almayan devlet olduğunu kaydetti. 1176 atın sağlık kontrolünden geçtiğini, 18 tanesinin de ruam hastalığı tespit edildiği için  itlaf edildiğini söyledi. Hasan Ünal sözlerini faytonların kaldırılması durumunda mevcuttta bulunan 1.500’e yakın atın kasaba gideceğini o etlerin de buna dair haberlerde de görüldüğü üzere ya askeriyeye ya da bir şekilde halkın mutfağına gideceğini belirterek noktaladı.

 

Kadıköy’de faytona binme atlar ölüyor protestosu

Adalar’da “Fayton” üzerinden oyunlar (1)

Fayton üzerinden oyunlar (2): Adalar’da ulaşım sorunu mu varmış?

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

Alper Tolga Akkuş
Alper Tolga Akkuşhttp://acikradyogunlugu.wordpress.com/
Anavarza’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdikten sonra ismi lazım değil uluslararası bir bankada 12 yıl çalıştı. Bedensel engelinin kendisine sağladığı SGK imkanlarını kullanarak 2011 Kasım’ında emekli oldu ve asıl mesleğine kesin dönüş yaptı. Yeşil Gazete’yi yemyeşil yapmak gibi bir görevi kendisine misyon edinmiştir. Adanalıdır, Galatasaraylıdır, Türkiye’de yaşamaktadır ve bu üç mucizeyi allahın kendisine bir lütfu saymaktadır. [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR