DünyaManşet

Abe’nin gücüne güç katmak için erken seçim!

0

14 Aralık Pazar, bugün Japonya erken seçime gidiyor ve gazeteciler yeni çıkan yasa kapsamında akıllarına geleni yazarsa hapse girebilir. Peki bu seçimler neden şimdi?

abe

 

Daha yeni Gizlilik Yasası’nın meclisten geçirildiğini; “devletin güvenliğini ve gizliliğini sağlamayı insanların bilme hakkına yeğleyen” bir duruş sergilediğini hatırlasak bile iktidar partisine göre bu seçim, sadece ve sadece literatüre Abenomics adıyla da girmiş olan Başbakan Abe’nin ekonomik icraatlarını güçlendirme amacı taşıyor (!)

Hatta bu seçimin nükleer enerji kaynaklarının yeniden faaliyete geçirilmesiyle ilgili olduğunu da sakın düşünmeyin;  2011 yılının Mart ayında Fukuşima’da yaşanan nükleer çekirdek erimesi kazası yaşandıktan sonra nükleer karşıtlarının sayısının 3 kat artması suretiyle ülke nüfusunun %70’ine ulaşması da değil, yani bu seçimlerin ülke enerji politikalarıyla da ilgisi yok, kaldı ki Liberal demokrat Parti(LDP) li bazı meclis üyeleri, kazanın faili Tokyo Elektrik Şirketi(TEPCO)’nun hisselerine sahip. Dolayısıyla bu seçimle ülkedeki nükleer enerjinin durumu hakkındaki devlete ait milyonlarca dosya, bilgi ve raporlarının gizliliği de mevzu bahis edilmiyor.

 “Japonya’da basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamaları eleştirmekte basın özgür değildir”.

Minoru Tanaka  adlı bir gazeteci nükleer santral endüstrisine dair suçları ibra etmek suretiyle hakkında dava açılınca(ki davayı kazanmıştır). Yasa değişikliğiyle basın özgürlüğünün alacağı yarayı ve yaşanabilecek problemleri şöyle dile getiriyor:

“Gizlilik konusunun ihlali suçun derecesine göre 5 yıldan 60 yıla kadar hapis cezası gerektirebilir. Söz konusu yasa ihlali halinde bilgi sızdırmakla suçlanabilecek kimseler sadece devlet görevlileri veya savunma endüstrisinde çalışanlar da değil, bu kişiler uygunsuz yollardan veya kendi yöntemleriyle bilgi edinmiş olan gazeteci ve araştırmacılar da olabilir ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler . Görevlilerin bilgi sızdırmazlıklarının tespiti için tabi tutulacağı “uygunluk testleri” olduğunu söyleyen Gazeteci Minoru “Bu testler en temel insan hakkının gaspıdır” diyor ve ekliyor “Eğer medya işindeyseniz özgürlük konusunu gündeme getirecekseniz önce LDP’nin 20 Kasım’da Japon ana medya şirketlerine gönderdiği “Uyarı mektubu ile medya kuralları” nı okumanız haklarınızı bilmek açısından yararınıza olur.

(Thedailybeast, Yeşil Gazete)

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.