İklim KriziManşet

ABD’nin Alabama eyaletini vuran hortumda altı kişi yaşamını yitirdi

0
Alabama, kasırga
Fotoğraf: Mickey Welsh / Reuters

ABD‘nin güneydoğu kıyısındaki eyaletleri vuran şiddetli yağmur ve rüzgarlar, Georgia, Mississippi ve Alabama‘da binalarda ciddi tahribata yol açarken on binlerce insan elektriksiz kaldı, Alabama’da meydana gelen hortumda en az altı kişi hayatını kaybetti.

Reuters‘ın aktardığına göre, ülkenin batı yakasındaki Kaliforniya‘da şiddetli yağışlar ve sel baskınları devam ederken Alabama dahil, güney eyaletlerde etkili olan kasırga ağır hasara yol açtı.

Alabama Eyalet Valisi Kay Ivey, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ülkenin güneydoğusunda meydana gelen hortum nedeniyle eyalette en az altı kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ivey, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Eyaletimizi kasıp kavuran fırtınalarda altı Alabamalının hayatını kaybettiğini öğrendiğim için üzgünüm. Dualarım, hayatını kaybedenlerin sevdikleriyle ve yakınlarıyla. Yıkıcı hava koşullarına fazlasıyla aşinayız, ama insanlarımız dirençli. Bunu atlatacak ve daha güçlü olacağız.”

Ivey, fırtınalardan en fazla etkilenen altı bölgede (Autauga, Chambers, Coosa, Dallas, Elmore and Tallapoosa) olağanüstü hal ilan etti.

Hortumların can kaybına yol açtığı diğer eyalet Georgia oldu. Butts bölgesinde şiddetli fırtına nedeniyle bir aracın üzerine ağaç düşmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Atlanta kentinin güneydoğusunda ise fırtınanın etkisiyle bir yük treninin raydan çıktığı öğrenildi. Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı ve Charlotte Douglas Uluslararası Havalimanı’nda da 250’den fazla uçuş iptal edildi veya ertelendi. Eyalet genelinde yaklaşık 86 bin abone elektriksiz kaldı.

ABD’de rüzgarlar dinmiyor

İklim değişikliğiyle tetiklenen aşırı hava olayları, dünyanın birçok yerinde yıkıma yol açıyor. Kaliforniya da dinmeyen fırtınalara teslim olmuş durumda.

‣ Dünya aşırı hava olaylarına teslim: Aşırı soğuklar, rekor sıcaklar, dinmeyen fırtınalar
‣ İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?
Kaliforniya, fırtına

Fotoğraf: AA

Üç haftadır art arda eyaleti vuran fırtınalar, eyalette seller, toprak kaymaları, atmosferik nehirler ve bomba siklonları gibi felaketleri de beraberinde getirdi. Yaşanan afetlerde en az 17 kişinin öldüğü tahmin edilirken, binlerce kişinin tahliyesi de sürüyor.

Fırtınaların nedeni henüz tam olarak açıklanmamış olsa da,  hava modellerinde meydana gelen değişimin etkili olduğu tahmin ediliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.