DünyaManşet

ABD’de ırkçı polis cinayetine öfke büyüyor: Protestolarda bir kişi öldü

0

ABD‘nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polisin, siyah vatandaşı boğarak öldürmesinin ardından çıkan isyan durulmuyor. Gösterilerin ikinci gününde geç saatlere kadar polisle göstericiler çatıştı. Bazı işyerleri yağmalandı. Çıkan olaylarda bir kişinin daha silahla vurularak öldürüldüğü açıklandı.

Göstericiler, George Floyd’u öldüren polis memuru Derek Chauvin‘in görevden alınmasının yeterli olmadığını belirterek tutuklanmasını talep ediyor.

George Floyd

Minneapolis, Memphis ve Los Angeles‘ta binlerce gösterici, ellerinde “Nefes alamıyoruz” ve “Black Lives Matters” (Siyahların hayatı değerlidir) yazılı pankartlarla yürüdü ve attıkları sloganlarla polisin siyahlara yönelik ırkçı tutumunu protesto etti. Polis göstericilere biber gazıyla karşılık verdi.

Bir restoranda güvenlik görevlisi olarak çalışan George Floyd (46) kelepçelendikten sonra yere yüzüstü yatırılmış, kendisini kelepçeleyen Derek Chauvin‘in diziyle boğazına dakikalar boyunca bastırması neticesinde boğularak hayatını kaybetmişti. Cinayet sırasında dört polis de Chauvin’i izlemiş, kendisine engel olmamıştı. Polise kendisini bırakması için dakikalarca yalvaran Floyd’un son sözleri “Nefes alamıyorum” olmuştu.

Floyd’un ölüm anının görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte ünlü isimler de cinayete tepkisiz kalmadı.

Los Angeles Lakers‘ın yıldız oyuncusu Lebron James “Nefes alamıyorum” yazan tişörtüyle fotoğrafını paylaştı.

James ayrıca Instagram hesabından cinayeti işleyen polisin ve Colin Kaepernick’in fotoğraflarını “İşte bu yüzden… Şimdi meseleyi anladınız mı? Yoksa sizin için hala yeterince net değil mi?” mesajıyla birlikte paylaştı.

Kaepernick, 2017 yılında, ABD’de siyah vatandaşlara gösterilen polis şiddetini ulusal marş okunduğu sırada diz çökerek protesto etmişti. Kaepernick’in ardından kendisinin takım arkadaşı olan (NFL) yüzlerce futbolcu aynı jesti tekrarlayarak Trump hükümetinin politikalarını ve ülkede yükselen ırkçılığı protesto etmişti.

Şarkıcı Madonna, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda olay anının görüntülerinin “uzun zamandan bu yana gördüğü en rahatsız edici ve üzücü şey” olduğunu ifade etti ve “Bu bitecek mi? Bir gün bitmesi için dua ediyorum. Ama o güne kadar, polisin canı cehenneme!” diye yazdı.

Ünlü İngiliz model Naomi Campbell ise öfkesini şu sözlerle satırlara döktü:

Kelimelerim tükendi. Ölen insanlarımıza üzülmekten bıktım ve yoruldum. Tacize uğrayanlar ve aşağılananlar olarak bu zorlu zamanlarda bir araya gelecebileceğimizi düşündüm, ancak bu corona virüs geniş çaplı ırkçılığı yaymış gibi görünüyor. Nerede bitiyor? Siyahım ve gurur duyuyorum.

Trump’dan nihayet ses çıktı: Çok üzücü

Polis şiddeti karşısında sessizliğini koruyan ABD Başkanı Donald Trump ise, iki gün sonra, ancak gazetecilerin sorusu üzerine yorum yaptı. Cinayeti “Çok üzücü bir olay” olarak nitelendiren Trump,  konuya ilişkin rapor alacağını söyledi.

NASA’nın yaklaşık 10 yıl aradan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu‘na astronot göndermesi öncesi Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi‘ni gezerek bilgi alan Trump gazetecilerin Floyd’un öldürülmesine ilişkin sorusu üzerine “Bu çok çok üzücü bir olay. Washington’a döndüğümde, yarın bu konuda kapsamlı bir rapor alacağım. Ama olanlar çok üzücü” diye konuştu.

ABD Başkanı daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Benim talebim çerçevesinde, FBI ve Adalet Bakanlığı, George Floyd‘un üzücü ve trajik ölümüne ilişkin iyi bir soruşturma yürütüyor. Ben bu soruşturmanın hızlandırılmasını talep ettim” ifadesini kullandı.Yerel güvenlik birimlerinin soruşturmada yaptığı işten dolayı da memnun olduğunu vurgulayan Trump, “George’un ailesi ve arkadaşlarının acısını paylaşıyorum. Adalet yerini bulacaktır” dedi.

Floyd’un öldürülmesiyle ilgili Minnesota eyaletinin milletvekilleri ve senatörleri de sorumlular hakkında kapsamlı soruşturma talep etti.

Cinayeti işleyen polis memuru Chavuin’in sosyal medya paylaşımlarında Cumhuriyetçi Parti’yi ve Trump’u desteklediği ve ırkçı paylaşımlar yaptığı ortaya çıkmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.