DünyaManşet

ABD, Türkiye’nin de dahil olduğu altı ülkeden yapılan ithalatlarda yüzde 25 vergi alacak

0

ABD Ticaret Temsilciliği, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Türkiye, Hindistan ve Avusturya’dan ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirilmesini onayladı.

Yapılan incelemeler sonucunda, söz konusu altı ülkede uygulanan dijital hizmet vergilerinde Amerikalı şirketlere ayrımcılık yapıldığı sonucuna varıldığı için, bu ülkelerden ithal edilen 2 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 oranında vergi getirilmesine karar verildi.

Müzakereler sürecinde askıda

Fakat, bu vergilerin Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve G20 süreçleri kapsamında müzakerelerin tamamlanmasına zaman tanımak amacıyla 180 güne kadar askıda olacağı belirtildi.

ABD’nin Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

ABD, dijital hizmet vergilerine ilişkin endişelerimiz dahil olmak üzere uluslararası vergilendirmeyle ilgili bir dizi konuya çok taraflı bir çözüm bulunmasına odaklanıyor. ABD, OECD ve G20 süreçleri aracılığıyla uluslararası vergi konularında mutabakata varılması konusunda kararlıdır. Bugün attığımız adım bu müzakerelerin ilerleme sağlamak üzere devam etmesi ve gelecekte gerekmesi halinde (ilgili yasanın) 301. Maddesi uyarınca vergi getirilmesi seçeneğinin korunması için zaman tanımaktadır.”

ABD Ticaret Temsilciliği, Birleşik Krallık’tan ithal edilen 887 milyon dolarlık tekstil ürünü, ayakkabı ve kozmetik ürünlerine; İtalya’dan 386 milyon dolarlık çanta, giysi ve optik lensler gibi ürünlere; İspanya’dan 323 milyon dolarlık ürüne; Türkiye’den 310 milyon dolarlık ürüne; Hindistan’dan 118 milyon dolarlık ve Avusturya’dan da 65 milyon dolarlık ürüne vergi getirileceğini kaydetti.

Ne olmuştu?

2 Haziran 2020’de ABD Ticaret Temsilciliği Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Hindistan, Endonezya, İtalya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık’ta uygulamaya giren ya da girmesi değerlendirilen dijital hizmet vergilerine ilişkin inceleme başlatmıştı.

Yapılan incelemelerin ardından 2021 yılı Ocak ayında ABD Ticari Temsilciliği, Avusturya, Hindistan, İtalya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın kabul ettiği dijital hizmet vergilerinin Amerikalı dijital şirketlere karşı ayrımcılık yaptığı; bu vergilerin uluslararası vergilendirme ilkeleriyle bağdaşmadığı; ABD şirketleri üzerinde bu vergilerin yük oluşturduğu sonucuna varmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.