LGBTİ+

ABD ordusunda eşcinsellik serbest

0

Amerikan ordusu, eşcinsel olduğunu gizlemeyen kişilerin orduya yazılmalarına ilk kez olmak üzere izin vermeye başladı.

Karar, California eyaletinde bir yargıcın orduda uygulanan “sorma, söyleme” politikasını kaldırmasını izliyor.

17 yıl önce uygulanmaya başlanan “sorma, söyleme” politikasına kadar, eşcinsellerin Amerikan ordusuna katılmaları yasaktı.

Bu politika sayesinde eşcinsel kimliklerini gizli tutan kişiler orduda yer alabiliyor ancak bu bilginin açığa çıkması halinde ordudan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyorlardı.

California yargıcı Virginia Philips, bu politikanın, ifade özgürlüğü gibi anayasal haklara aykırı olduğuna karar vererek derhal askıya alınmasına hükmetti.

ABD Başkanı Barack Obama, “sorma, söyleme” politikasının feshedilmesinden yana olsa da, askeri politikalara ilişkin kanunları mahkemenin değil, Kongre’nin belirlemesi gerektiğine inanıyor.

Temyiz talebi

Obama yönetimi, ordudaki eşcinsellerin, heteroseksüellerle aynı haklara sahip olmasını garanti altına alacak yasa değişiklikleri yapmak istiyor.

Karar, ABD’de eşcinsel hakları savunucuları açısından zafer olarak görülüyor.

Bununla beraber ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, orduya yeni alınacak eşcinsel personelin, kararı temyiz ettikleri, dolayısıyla yasağın her an yeniden uygulanabileceği konusunda uyarıldığını bildirdi.

Pentagon ayrıca mahkeme kararının, uygulamada ne gibi sonuçları olabileceğini de değerlendirmeye aldı.

Bu değerlendirme sonucunda eşcinsel olduğunu gizlemeyen askeri personelin sosyal etkinliklerde nasıl bir protokol izleneceğine dair ciddi politika değişiklikleri dahi beklenebilir. (BBC)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.