ManşetDünya

ABD’de son yılların en büyük silahlı saldırısında 19 ilkokul çocuğu katledildi

0
Dario Lopez-Mills/Associated Press

ABD’nin Teksas eyaleti Uvalde şehrinde bulunan Robb İlköğretim Okulu’ndaki silahlı saldırıda, 19 ilkokul çocuğu ve iki yetişkin öldürüldü. Ölen yetişkinlerden biri öğretmen, sayısı henüz netleşmeyen çocuklardan yaralılar da var.

İlkokul iki ila dördüncü sınıf arasındaki öğrencilerin yaz tatiline başlamaya hazırlandıkları okulda öğle saatlerinde ateş açan 18 yaşındaki saldırganın da olay yerinde öldüğü, okula ağır şekilde silahlanarak tabanca ve tüfekle girdiği açıklandı.

Saldırı, Newtown‘da 20 çocuğun öldürüldüğü 2012 katliamından bu yana en kanlı okul saldırısı oldu.

On gün önce Buffalo‘da bir markette ırkçı saldırıda 10 kişinin öldürülmesinden sonra yaşanan bu olay, ülkedeki kitlesel silah saldırıları ve silahların yaygınlığı konusundaki tartışmaları alevlendirdi.

Başkan Joe Biden, duygusal çıkışlar yaptığı konuşmasında “Bu tip kitlesel silahlı saldırılar dünyanın başka yerinde nadiren gerçekleşir. Tanrı aşkına, daha fazlasını yapma ve silah lobilerine karşı çıkma cesaretimiz nerede?” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Tom Brenner / The New York Times

Toplu katliamlarda kullanılan silah türlerinin ABD’de kolayca edinilebildiğine dikkat çeken Biden, “Bu acıyı eyleme dönüştürmenin zamanı geldi” sözleriyle yasalarda değişiklik çağrısında bulundu ancak somut bir politika dile getirmedi.

Sabah 11.30 sularında gerçekleşen saldırının ardından endişeli veliler bölgeye geldi, yerel merkeze yönlendirilen velilere okuldan uzak durulması çağrısı yapıldı ve önce çocukların ifadelerinin alınacağı bilgisi verildi.

Aileler saatlerdir çocuklarından haber bekliyor. Leon Civic Center’‘a götürülen bazı ailelerden DNA için örnek alındı.

Connecticut‘ta Demokrat Senatör Chris Murphy, “Bence buradaki herkes bu olayla özünden sarsılacak. Bu topluluğun bununla nasıl başa çıktığı hakkında hiçbir fikrim yok” dedi.

New York Times‘ın haberine göre, ABD’nin Teksas temsilcisi Joaquin Castro, yaklaşık 15 bin sakini olan Uvalde’yi “sıkı sıkıya bağlı bir topluluk” olarak nitelendirdi. Nüfus sayımı verilerine göre, okulun çevresindeki mahalledeki sakinlerin yüzde 40’ından fazlası en az 30 yıldır aynı evde yaşıyor.

Fotoğraf: Marco Bello / Reuters

Yetkililer, katliamdan kısa bir süre önce 66 yaşındaki bir kadının Uvalde’deki evinde vurularak hastanesine kaldırıldığını ve muhtemelen silahlı saldırganın babaannesi olduğunu açıkladı.  İki saldırı ve aralarındaki bağlantı soruşturuluyor.

18 yaşındaki saldırganın, ilkokulun yanındkai bir lisede okuduğu, daha önce bir restoranda çalıştığı belirtiliyor.

Öte yandan saldırının ardından muhafazakar milletvekilelri, “Öğretmenlerin silahlandırılması fark yaratır mı” sorusunu yeniden gündeme getirdi.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.