Hayvan HaklarıManşetMetin Erksan Dosyası

ABD hükümeti, bal arıları için dünyanın ilk ‘aşısını’ onayladı

0

Arı sütüne karıştırılacak

Aşı geliştirme için Dalan ile ortaklık yapan Georgia Üniversitesi’nde böcekbilimci olan Keith Delaplane, “Bu hastalık, arıcıların kolayca tanıyabileceği bir şey çünkü larvaları ekşimsi bir kokuya sahip bu kahverengi yapışkan maddeye indirgiyor” diye konuştu.

Aşı, işçi arılar tarafından kraliçeyi beslemek için sağlanan arı sütüne bakterilerin bir kısmını dahil ederek çalışacak. Kraliçe arı aşılı besini yedikten sonra bir kısmını yumurtalıklarında saklayacak ve gelişmekte olan arı larvaları daha sonra yumurtadan çıktıklarında yavru çürüklüğüne karşı bağışıklığa sahip olacak. Dalan’ın yaptığı araştırmalar bunun hastalıktan kaynaklanan ölüm oranlarını azaltacağını öne sürüyor.

Yeni araştırma: Pestisitlere maruz kalan arıların iyileşmesi nesiller sürebilir
İklim krizi yaban arılarının kanatlarını değiştirdi: 21’inci yüzyılda zor zamanlar geçirecekler
İzmir’de bir ‘böcek okulu’: Öteki’ni tanımak, önyargıları değiştirir mi?

Arı sayıları dramatik olarak düşüyor

Bal arıları, ticarileştirildikleri, nakledildikleri ve tarımsal hizmete dahi edildikleri için çok sayıda koloniyi yok eden ve sayıları yüksek tutmak için arıcıların büyük müdahalelerini gerektiren farklı hastalıklardan oluşan bir kokteyle maruz kalıyor.

Birçok yabani arı türü, habitat kaybı, pestisit kullanımı ve iklim krizi nedeniyle endişe verici bir düşüşte. Bu durum ekosistemleri, insan gıda güvenliğini ve sağlığını tehdit eden böcek sayılarındaki küresel bir krizle ilgili endişeleri artırıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.