Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

İklim krizi yaban arılarının kanatlarını değiştirdi: 21’inci yüzyılda zor zamanlar geçirecekler

0

Imperial College London ve Natural History Museum‘dan bilim insanları Birleşik Krallık yaban (bombus) arısı popülasyonlarını analiz eden iki eşzamanlı makale yayınladı.

Journal of Animal Ecology‘de yayınlanan çalışmada bilim insanları, korunmuş yaban arısı örneklerinin ve yıllar boyunca iklim koşullarını incelediğinde  daha sıcak ve yağışlı yıllarda arıların kanatlarının dah asimetrik olduğunu buldu.

Arılar, gelişim sırasında stres altında olduğunda asimetrik kanatlar geliştirir. Yüksek asimetri (çok farklı şekilli sağ ve sol kanatlar), arıların gelişim sırasında stres yaşadıklarını, normal büyümelerini etkileyen bir dış faktör olduğunu gösteriyor.

İlki 1900 yılına kadar uzanan arı örneklerinin morfolojisini (vücut şekilleri) araştıran grup, önce dijital görüntüleri kullanarak, stres göstergesi olarak yaban arısı kanatlarındaki asimetriyi araştırdı.

Birleşik Krallık‘taki dört yaban arısı türünü inceleyen araştırmada, yüzyılın 1925 civarındaki en düşük noktasından ilerledikçe stresin arttığına dair kanıtlar buldu. Daha fazla analiz, her bir arı türünün yüzyılın ikinci yarısında sürekli olarak daha yüksek bir stres göstergesi sergilediğini gösterdi.

Geleceği tahmin etmek için geçmişten ders almak

Araştırmanı yazarlarından Imperial College Yaşam Bilimleri Bölümü’nden (Silwood Park) Aoife Cantwell-Jones, “Arının dış anatomisinde görülebilen ve sadece günler veya haftalar önce gelişim sırasındaki stresin neden olduğu bir stres göstergesi kullanarak tarihsel zaman ve mekan boyunca popülasyonları baskı altına sokan faktörleri daha doğru bir şekilde takip edebiliriz.” diyor.

Suffolk Üniversitesi‘nden Dr. Andres Arce, amaçlarının belirli çevresel faktörlere verilen tepkileri daha iyi anlamak ve geleceği tahmin etmek için geçmişten ders çıkarmak olduğunu belirtiyor:

Yaban arılarının en çok nerede ve ne zaman risk altında olacağını tahmin edebilmeyi ve buna yönelik etkili koruma eylemini geliştirmeyi umuyoruz.

Silwood Park’tan kıdemli yazar Dr. Richard Gill de şöyle diyor:

“Daha sıcak ve daha yağışlı koşulların yaban arılarını daha yüksek stres altına sokacağı tahmin edildiğinde ve bu koşulların iklim değişikliği altında daha sık hale geleceği gerçeği göz önüne alındığında; yaban arıları 21’inci yüzyılda zor zamanlar geçirecek.”

You may also like

Comments

Comments are closed.