İklim KriziManşetUlaşım

AB Konseyi, 2035’ten itibaren benzinli ve dizel araçların yasaklanmasını onayladı

0

Avrupa Birliği (AB) iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik daha büyük bir çabanın parçası olarak getirdiği yeni bir düzenleme ile 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araçları yasakladı. Atılan adımla, bloğun elektrikli araçlara geçişinin hızlandırılması planlanıyor.

AB Konseyi‘nin yaptığı açıklamada, üye ülkelerin 2035 yılından itibaren otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladıkları belirtildi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu‘nda geçen ay kabul edilen ve yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkeler tarafından resmen onaylanması gereken düzenlemeye göre, otomobil üreticileri, 2035’e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

‣ Elektrikli araçların çağı başlıyor mu?
‣ Avrupa Parlamentosu 2035 yılı sonrası motorlu araç satışını yasakladı

Ayrıca 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacak.

Otomobiller, şu anda AB bloğundaki tüm karbon emisyonlarının yaklaşık beşte birinden sorumlu. Bugün onaylanan mevzuat ise otomobil üreticilerinin yeni araçlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltmasını talep ediyor. Uygulamada bu, 2035’ten itibaren hiçbir yeni konvansiyonel fosil yakıtla çalışan aracın satılamayacağı anlamına geliyor.

benzin

Mevzuata karşı ittifak

Bazı ülkeler ise değişime karşı çıkarak ittifaklar kuruyor ve kararın ertelenmesine yönelik adımlar atmaya hazırlanıyor.

Almanya liderliğindeki bir grup ülke, yeni mevzuatın öngördüğü kuralların hafifletilmesi için İtalya, Polonya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerle ittifak kurdu. İttifak, e-yakıtla çalışan arabaların yasaktan muaf tutulması için baskı yapıyordu.

‣ Elektrikli taşıma sistemine geçiş temiz ve güçlü ekonomi vaat ediyor

Almanya, planı desteklemek için AB’nin e-yakıt olarak bilinen, yenilenebilir enerji ve havadaki karbondioksiti yakalamayla üretilen sentetik yakıtlarla ilgili muafiyet getirilmesini istemişti.

Bu konuda AB Komisyonu ile Almanya arasında müzakereler sonucunda uzlaşı sağlanmıştı. Almanya, sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni araçların satışı konusunda AB’den güvence almıştı.

Büyük ölçüde içten yanmalı motorlu araçlara dayanan Fiat, Alfa Romeo ve Ferrari gibi büyük otomobil markalarına ev sahipliği yapan İtalya’da otomotiv endüstrisi, doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 270 bin kişiye istihdam istihdam sağlıyor. İtalya Ulaştırma Bakanı Matteo Salvini, yeni yasayı AB için bir ekonomik “intihar” olarak nitelendirdi. Yasanın Çin‘e fayda sağlarken Avrupa otomobil endüstrisine zarar vereceğini öne sürerek atılan adımı “ideolojik tutuculuk” olarak nitelendirdi.

Ülkenin Dışişleri Bakanı Antonio Tajan da karbon emisyonlarında yüzde 100 yerine yüzde 90 azalma çağrısında bulunarak mevzuatı hafifletmeye çalıştı. Enerji Bakanı Gilberto Pichetto Fratin ise “İtalya, geçiş aşamasında sıfır emisyona ulaşmanın tek yolunun elektrik seçimi olmaması gerektiğine inanıyor” ifadelerini kullandı.

‣ Norveçlilerin tercihi elektrikli otomobil
‣ Brüksel’de dizel ve benzinli araçların kullanımı yasaklanıyor

Öte yandan Fransa‘nın Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ise ülkesinin yeni yasa için “savaşmaya” hazır olduğunu söyledi. Şu anda yasalaşması için yalnızca bakanlardan resmi bir onay damgası alması gereken önlemlerin tamamlanması tam iki yıl sürdü.

France Info‘ya konuşan Le Maire, “Bunun için savaşmaya hazırız, çünkü [kararın ertelenmesi] çevresel bir hata ve ben bunun aynı zamanda ekonomik bir hata olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.