Avustralya’da yeni Başbakan Tony Abbott, seçimi kazandıktan bir gün sonra bir gazeteye verdiği demeçte en çok öncelik verdiği iki konunun, karbon vergisini kaldırmak ve ülkeye ulaşmaya çalışan mülteci teknelerini durdurmak olduğunu açıkladı.
Abbott ilk gününü bisiklete binmek ve üst düzey bürokratlardan bilgi almakla geçirdi.
Abbott’un lideri olduğu Liberal-Ulusal koalisyonu 150 üyeli parlamentoda 88 sandalya kazanırken altı yıldır iktidarda olan İşci partisi 57 milletvekili çıkarabildi.
YEŞİLLER DE KAZANDI
Yaklaşık 14 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde Yeşiller oylarının azalmasına rağmen başarılı bir sonuç aldı. Yeşiller, bu seçimlerde madencilik şirketlerinin kârlarının vergilendirilmesi, gelen mültecilerin kabul edilmesi gibi diğer partilere göre radikal denebilecek talepler öne sürdü.
Yeşillerin temsilciler meclisindeki tek milletvekili Adam Bandt, 2010 yılında yapılan seçimlerde meclise girmişti.
2010 seçimlerinde Liberal Parti’nin ikinci tercihini İşçi Partisi yerine Yeşiller lehine kullanmasının Bandt’ın seçimleri kazanmasına yardımcı olduğu öne sürülüyordu. Liberal Parti, bu seçimlerde Yeşilleri ‘aşırı uç’ olarak niteleyerek ikinci tercih yapmadı. Ancak Adam Bandt, kendisini meclise taşıyan bu destekten mahrum olmasına karşın tekrar seçilmeyi başardı.
Yeşiller ayrıca Senato’da da beklendiği gibi bir kayıp vermedi. Aksine en az bir senatörlük daha kazandı.
Seçim sonucunun İşci Partisi içindeki çekişmeler ve ekonomik sorunlarla ilgili halkın yaşadığı hoşnutsuzluğu yansıttığı bildiriliyor.
Eski Başbakan Julia Girard’ın büyük şirketlerden havayı kirlettikleri gerekçesiyle karbon vergisi toplama kararı elektrik faturalarının artmasına yol açmış ve büyük tepki yaratmıştı.
14 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Avustralya’da seçimlere katılmak zorunlu. Ancak ülkede 18 ve 24 yaşları arasında kütüklere yazılmamış yarım milyon seçmen bulunduğu sanılıyor. Bu da ülkede özellikle gençlerin politikaya ilgi duymadığını gösteriyor.