Nepal’de eski Maocu gerillalar orduya katılıyor

Nepal askerleri, binlerce eski Maocu gerillanın beş yıldan fazla süredir yaşamakta olduğu kamplara girdi.

Nepal’deki iç savaşın sona ermesinden altı yıl sonra barışın güvence altına alınmasında önemli bir adım olarak görülen bu girişimle eski gerillalar ordunun denetimine alınıyor.

Yaklaşık dokuz bin eski gerilla siyasi bir anlaşmaya varılması beklentisiyle 2006’dan bu yana sözkonusu kamplarda yaşıyordu.

Bunlardan altı bininin orduya dahil edileceği, kalanlara da tazminat verileceği belirtiliyor. Yetkililer, Maocuların silahlarını ordunun teslim alacağını söylüyor.

BBC’nin Katmandu muhabiri Surendra Phuyal, Maocularla ordu arasındaki entegrasyonun barış sürecindeki son engel olarak görüldüğünü ve aylar sürebileceğini ifade ediyor. Fakat Phuyal, yetkililerin bu konuda iyimser olduğunu vurguluyor.

Maocu askeri lider Nanda Kishor Pun BBC’ye yaptığı açıklamada, iki tarafın da birbirine kucak açtığını söyledi. Pun, “Artık bitti; barış süreci tamamlandı; ordular birleşti” diye konuştu.

Yetkililer, önümüzdeki üç-dört gün içinde, yaklaşık üç bin eski gerillanın gönüllü emeklilikten yana tercih kullanmasının beklendiğini ifade ediyor.

Muhalefet partileri gelişmeleri olumlu karşıladıklarını belirterek, Maocu partinin askeri bir güç olmaktan çıkıp sivil bir güce dönüştüğünü vurguluyor. Fakat tutucu Maocular, parti liderlerinin girişimlerini ‘teslimiyet’ olarak eleştiriyor.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR