Kadınların kendi soyadlarını kullanmalarına engel olan madde, 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldı

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınların evlendikten sonra yalnızca kendi soyadlarını kullanmalarına engel olan 15. Madde'nin, 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldığını açıkladı.

Kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını tek başına kullanmalarını engelleyen madde, 9. Yargı Paketi‘nden çıkarıldı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘9. Yargı Paketi’nde kadınlar için bir tehdit olarak duran soyadı dayatmasının’ vergi paketinden çıkarıldığını söyledi.

9. yargı paketi Meclis’te: AYM kararına rağmen kadınlar kendi soyadını tek başına kullanamayacak

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak geçen 9. Yarı Paketi, 3 Temmuz tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) sunuldu.

Sunulan Yargı Paketi’nin “Evlenen kadının soyadına ilişkin hükümler iptal kararına binaen kadının kocasının soyadıyla birlikte kendi soyadını kullanabilmesine imkan veren hüküm tekrar düzenlenmektedir” diyen 15. maddesinin Anayasa Mahkemesi‘nin 28 Nisan 2023 tarihinde iptal ettiği ‘Kadın evlenince kocasının koyadını alır’ düzenlemesini içerdiği için birçok kadın teklife tepki gösterdi.

AYM kararı: Kadınlar evlendikten sonra da yalnızca kendi soyadını kullanabilecek
Evlilikte kadının soyadının değişmesi hükmünün son kullanma tarihi 28 Ocak

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, “Kullanılacak soyadı nedeniyle aile bütünlüğünün zarar görmemesi ve çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla kadınların evlenince eşlerinin soyadını alacağı ve isterlerse önceki kızlık soyadlarını da kullanabileceklerine yönelik yeni bir düzenleme hayata geçiriyoruz ve teklif ediyoruz” diyerek 9. Yargı Paketi’nde kadınların evlendikten sonra yalnızca kendi soyadlarını kullanamayacaklarına dair bir madde bulunduğunu açıklamıştı.

Mesele sadece bir soyadı seçimi değil

Nazlıkaya “Biz meseleye sadece bir soyadı seçimi olarak bakmıyoruz. Bu aslında kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır. Bu, kadın-erkek eşitliği hakkıdır; bir ailenin eşitlik esasına dayanarak kurulmasıdır” diyerek söz konusu maddenin çıkarılmasının kadınların tercih hakkının korunması anlamına geldiğini belirtti.

“Özellikle bu yönde mücadele eden tüm kız kardeşlerime, bu yönde mücadele eden erkeklere, başta genel başkanımız Özgür Özel olmak üzere partimize teşekkür ederim” diyen Nazlıkaya Bakan’la yaptığı görüşmenin detaylarını yarın CHP Genel Merkezi’nde paylaşacağını bildirdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR