DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Hayvan Hakları Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik görüşmeleri sırasında TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda söz alarak iktidarın başarısızlığının katliamla çözülmeye çalışılmasını eleştirdi.
Rızvanoğlu, konuşmasında “22 yıllık AK Parti iktidarına 2 köpek ömrü sığıyor. İnsani yöntemlerle çözebilirdiniz; çözmediniz” diyerek iktidarın süreç yönetimindeki başarısızlığına dikkat çekti.
‣ Katliam yasasının ilk üç maddesi kabul edildi, komisyon görüşmeleri ertelendi
‣ Katliam yasası görüşmeleri başladı: Destekleyenler komisyonda, hak savunucularına darp ve gözaltı
20 yıldır çözülemeyen sorun bir günde çözülmek isteniyor
İktidarın 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nun ‘yakala, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak’ reçetesini uygulayamadığını söyleyen Rızvanoğlu, 20 yıldır çözülemeyen sorunun “kurnazca bir yasal düzenlemeyle, belediyeleri katliam yapmaya zorlayarak ve tüm konuyu yerel yönetimlere ciro ederek” bir günde çözülmeye çalışılmasına tepki gösterdi.
TİP İstanbul milletvekili Sera Kadıgil‘in Meclis’in 2019 yılında kurduğu sokak hayvanları araştırma komisyonunun yaptığı çalışmaları anlattığı konuşmasına atıfta bulunan Rızvanoğlu, çalışma kapsamında alınan “Popülasyon kontrolü ancak ülke çapında eş zamanlı kısırlaştırma seferberliğiyle çözülür” kararının uygulanmadığını söyledi.
Bu bir katliam teklifidir.
Bu sokakta kedi-köpek demeden tüm hayvanları toplayıp, sağlıklı ve hatta yavru olanları dahi katledecek aleni bir soykırım teklifidir.
Bu bin yıllık Anadolu kültürünü “dıj güçlere” özenerek 70 vekilin imzasıyla ortadan kaldırma teklifidir.… pic.twitter.com/5FEeCgR0Uh
— Sera Kadıgil (@serakadigil) July 17, 2024
Karar uygulanmış olsaydı sorun kalmazdı
DEVA Partili milletvekili, Meclis’in beş yıl önce aldığı karar uygulanabilseydi bugün sokakta dolaşan evsiz ve mutsuz hayvanlar olmayacağını ancak bugün sokaklarda milyonlarca köpek bulunduğuna dikkat çekti.
KontrolsüzDEce artan sayıları nedeniyle bu köpekler bakımı yapılamaz ve doyurulamaz hale geldi. Barınaklar ve sağlık hizmetleri ise yetersiz kaldı. Bu yüzden birçok ailenin mağdur olduğunu söyleyen Rızvanoğlu, “Şimdi, ise çıkmış getirdiğiniz bu sözde ve son derece radikal bir çözüm olan bu yasayı yutmamızı istiyorsunuz. Radikal diyorum, kurnaz diyorum çünkü bu yasal değişikliklerle yerel yönetimleri ceza korkusuyla sokak hayvanlarını öldürmeye zorluyorsunuz” dedi.
‘Hayvanlarını sokağa bırakanlar ömür boyu nafaka ödemeli’
Rızvanoğlu, hayvan popülasyonunu kontrol etmek için caydırıcı önlemleri bulunmayan iktidarın ‘çözüm’ diye sunduğu önerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Evcil hayvanların sokağa bırakılmasına tek seferlik cezalar yerine caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerektiğini savunan Rızvanoğlu, “O hayvanı sokağa bırakanın bu sorumluluğu ömür boyu taşıması gerekiyor. Hayvanı sokağa bırakanın ömür boyu bakımını karşılayacak bir nafaka ödeme yükümlülüğü gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi. Rızvanoğlu, nafaka ödemelerinin hayvanlara yönelik süreçlerin yönetimi için 2019 yılında kurulan Hayvan Hakları Fonu için de kaynak oluşturabileceğini söyledi.
Hayvanlar statü sembolü metalar olarak görülmemeli
Rızvanoğlu, “şu an sarı sayfalara girin elinizdeki akıllı telefonlardan, emin olun, merdiven altı birçok üretici bir yöntemini buluyor ve merdiven altı ticaretini şu an biz burada bu konuşmayı yaparken bile gerçekleştiriyor. Evcil hayvanları cinslerine göre ayrıştırıp bir statü sembolü olmaktan vazgeçirmemiz gerekiyor” diyerek hayvanların ticari bir meta olarak görülmesine tepki gösterdi.
Rızvanoğlu, konuşmasında yasa değişikliği teklifindeki eksikliklere de değindi. Teklifte sokaklarda yaşayan hayvanların sahiplendirilmesini teşvik edici politikalar bulunmuyor. Ayrıca hayvanlara kısırlaştırma ve sağlık hizmetlerini verecek veteriner hekimlerin adı bile raporda geçmiyor, veterinerler için herhangi bir öneri sunulmuyor. Bakanlık düzeyinde ve yerel yönetimler altında veteriner hekimliğe ilişkin bir teşkilatlanma da bulunmuyor.
Yasa teklifi bilime dayanmıyor
Önerilen yasa değişikliğinin mevcut yasadan çok daha maliyetli olduğunu belirten Rızvanoğlu, bilimsel araştırmalardan ve güncel verilerden habersizce sunulan teklifi eleştirdi.
Rızvanoğlu, sokakta yaşayan hayvanlara yönelik veri eksikliğine şu sözlerle dikkat çekti:
“Böyle bir teklifi Meclise sunmadan önce nerede, ne kadar sahipsiz hayvan var, bunu tespit etmeniz gerekmez miydi? Sayın Bakan çıktı ‘4 milyon kadar yaklaşık sokak hayvanı var.’ dedi. Neye göre, kime göre? Hayvanlara yerli üreteceğimiz çipler takıp yapay zekâyla davranışlarını rahatça izlemek bir yöntem olamaz mıydı? Böylece nasıl bir ihtiyaç var doğrudan ona göre çözüm üretebilirdiniz. Barınak mı yapılacak? Ona göre yapardınız. Hayvan hasta mı? Ona göre tedavi ederdiniz ama bunların bir tanesini maalesef düşürmeden bu yasayı önümüze getirdiniz.”