Zonguldak’ta kaçak maden ocağı cinayetleri: Bir işçi toprak altında, yüksekten düşen bir işçi öldü

Zonguldak Kilimli'de kaçak olarak işletilen maden ocağında meydana gelen göçükte, toprak altında kalan işçinin kurtarılması için çalışma başlatıldı. Son 10 yılda kentteki ruhsatsız işletmelerde 44 işçi yaşamını yitirdi.

Zonguldak‘ın Kilimli ilçesinde Bölüm Mahallesi Yayla Sokak’ta bulunan ruhsatsız maden ocağında henüz belirlenemeyen nedenle göçük oluştu.

Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye, polis, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Ekipler, göçük altında kalan bir işçinin kurtarılması için çalışma başlattı.

Başka bir kaçak ocakta yüksekten düşen işçi yaşamını yitirdi

Yine Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen maden ocağının önünde de yüksekten düştüğü iddia edilen işçi hayatını kaybetti. İddiaya göre, Damarlı Mahallesi açık işletme mevkiindeki orman sahasında bulunan ruhsatsız maden ocağında çalışan Satılmış G. gece saatlerinde yüksekten düştü.

Yaralanan maden işçisi arkadaşı tarafından getirildiği Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi‘nde müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Satılmış G’nin cenazesi, otopsi için Atatürk Devlet Hastanesi‘ne gönderildi.

Türkiye’nin önemli taşkömürü havzası Zonguldak’ta halen Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı maden ocaklarının yanı sıra özel firmalara ait ocaklarda da üretim yapılıyor.

TTK’ya ait maden ocaklarında mart ayı sonu verilerine göre, bin 197 yer üstü, 6 bin 491 yer altı işçisi olmak üzere toplam 7 bin 688 işçi görev yapıyor. Özel işletilen maden ocaklarında ise 2 bine yakın işçi çalışıyor.

Ancak kentte pek çok ruhsatsız kaçak kömür ocağı da bulunuyor. Sayıları bile tam olarak bilinmeyen bu ocaklar, devlet denetimi dışında kaldığı  ve açan kişilerin insafına bırakıldığı için de sık sık buralarda yaşanan kazalar medyada yer buluyor. Bu ocaklarda son 10 yılda en 44 maden işçisinin yaşamını yitirdiği belirlendi.  Son olarak kaçak çalıştırılan ve çöken ocaktan çıkarılan bir Afgan işçinin cesedinin yakılarak yok edilmeye çalışıldığı; işçinin yakılırken halen canlı olduğu ortaya çıkmıştı.

Yılbaşından beri yapılan denetimlerde ise en az 157 kaçak maden ocağı tespit edildi. En son yine Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletildiği tespit edilen dört kaçak ocak kapatılmış; ocaklarda 70 metre ray, üç vagon, iki vinç, havalandırma sistemi, keser, kürek gibi aletler ve 14 kaçak kömüre el konularak maden kapatılmıştı

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR