Deniz seviyesinin yükselmesiyle türü tükenen ilk yerel tür: Key Largo ağaç kaktüsü

ABD-Florida'daki Key Largo ağaç kaktüsü, tuzlu su baskınları ve toprak tükenmesi nedeniyle artık doğal olarak yetişmiyor.

Florida Doğa Tarihi Müzesi ve Miami‘deki Fairchild Tropikal Botanik Bahçesi‘nden araştırmacılar, ülkede doğal olarak yetişen Key Largo ağaç kaktüslerinin, kasırgalar nedeniyle oluşan tuzlu su baskınları ve toprak tükenmesi nedeniyle yok olmasına neden olduğunu açıkladı.

Şu anda yalnızca birkaç ücra Karayip adasında, Küba‘nın kuzeyinde ve Bahamalar‘ın bazı bölgelerinde görülen türün, Florida Keys’te yalnızca altı gövdeden oluşan tek bir popülasyonu bulunuyordu. Bunlar da türün hayatta kalmasını sağlamak için 2021’de bir seraya kaldırılmıştı.

O zamandan bu yana yapılan sık aramalarda, doğal olarak büyüyen Key Largo kaktüsleri bulunamadı. Florida Çevre Koruma Dairesi’nin (DEP)  üzerinde çalıştığı küçük ölçekli bir yeniden dikim projesi için “geçici planlara” rağmen, bitkinin yeniden yerleşme ve üreme olasılığı da çok düşük görünüyor.

Florida Keys’in alçak adalar zincirinin yaklaşık yüzde 90’ı 1.5 metre veya daha az yükseklikte yer alıyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 2100 yılına kadar okyanus seviyesinin 1.2 metreye kadar yükseleceğini öngörüyor.

Fairchild botanikçisi ve Teksas Botanik Araştırma Enstitüsü‘nün dergisinde türün düşüşünü konu alan çalışmanın baş yazarı Jennifer Possley, “Ne yazık ki, Key Largo ağaç kaktüsü, diğer alçak kıyı bitkilerinin iklim değişikliğine nasıl tepki vereceğinin habercisi olabilir” dedi.

Bilim insanları, Pilosocereus millspaughii  popülasyonunun, 1992 yılında Key Tree kaktüsünden ayrı bir tür olduğunun ilk keşfedildiğinde fark ettiklerini söylüyor.

2005’te Aşağı Keys’te meydana gelen bir fırtına dalgası, su tuzluluğu ile kaktüslerin ölüm oranı arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymuştu. Kasırgalardan ve olağanüstü yüksek gelgitlerden kaynaklanan sonraki dalgalar, Key Largo kaktüslerinin yetiştiği kıyıya yakın toprak ve organik madde katmanlarını aşındırdı. Araştırmacılar ayrıca, başka yerlerdeki temiz içme suyundan mahrum kalan memelilerin, nem tutan bitkileri yediğini ve bunun da daha da fazla zarara yol açtığını buldu.

Çalışmanın ortak yazarı James Lange, “2011 yılında bölgede kral gelgitlerinden dolayı tuzlu su taşkınları görmeye başladık. Ancak Aşağı Keys’te su baskınlarının daha az yaygın olduğu hiçbir yerde böyle bir kaktüs otçulluğu görmemiştik” diye konuştu.

 2017’de, Güney Florida’yı vuran 4’ncü  kategorideki Irma Kasırgası da daha fazla kaktüsü yok etti ve bölgeyi haftalarca sular altında bıraktı. Ardından 2019’da art arda “kral gelgitleri” yaşandı ve bundan iki yıl sonra hâlâ hayatta kalan az sayıdaki kaktüs gövdesinin bölgeden “tahliye” edilmesine karar verildi.

Çevre Koruma Bakanlığı ve Florida Üniversitesi’nden araştırmacıların katkılarını içeren çalışmanın yazarları, Key Largo kaktüs ağacının yok olmasının  iklim krizi nedeniyle daha fazla türün etkilenmesiyle birlikte ne beklemeleri gerektiği konusunda kendilerine daha iyi bir fikir verdiğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR