Enerjiİklim KriziManşet

‘Birleşik Krallık, nükleer santralleri inşa ederken iklim krizini hesaba katmadı’

0
nükleer

Birleşik Krallık’ta 1980’lerden bu yana art arda gelen hükümetlerin, kıyılarda yeni nesil nükleer santraller kurma planları vardı.

Politikacılar, nükleer santralleri inşa etmenin temel nedeninin iklim kriziyle mücadele etmek adına düşük karbonlu elektrik sağlanması olduğunu söylese de, iklim krizinin nükleer santraller üzerinde ne tür etkilerde bulunacağına kimse kafa yormamış gibi görünüyor.

The Guardian’ın aktardığına göre, nükleer atık konusunda eski bir hükümet danışmanı olan Prof. Dr. Andy Blowers, Şehir ve Kasaba Planlama Derneği Dergisi’ndeki makalesinde 2011’de yeni santraller için uygun olarak tanımlanan sekiz sahanın, üzerine ilk nesil nükleer santrallerin inşa edilmiş olduğu yarım yüzyıl önce belirlenen sahalarla aynı olduğuna dikkat çekiyor.

‣ Akkuyu nükleer santrali Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı: İnsanlığa karşı suç işleniyor

Başlangıçta söz konusu sahaların seçilmesinin nedeni, güvenlik gerekçeleriyle yerleşim yerlerinden uzak olmaları ve soğutma ihtiyacı gerekçesiyle denize yakın olmalarıydı.

Son gerekçe ise sektörde iki kuşaktır çalışan yerel insanlar olduğu için projenin halktan kabul görme şansının daha yüksek olacağı kanısıydı.

Yeni santrallerin 60 yıl çalışması planlanıyor ve kapatıldıktan sonra atıkların bertaraf öncesi yeterince soğuması için 100 yıl daha geçmesi gerekecek.

Hükümet planlarına karşı çıkan Blowers, bakanların bu bölgelerde iklim değişikliği kaynaklı deniz seviyesinin yükselmesini, yoğun fırtınaları ve sel olasılığını hesaba katmadığından endişe ediyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.