Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Diyarbakır ve Mardin illerinin arasındaki bölgede, 20 Haziran’da meydana gelen yangından 18 gün sonra alanın “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı.
Dev yangında 15 kişi ve yüzlerce hayvan yaşamını yitirmişti.
Afet bölgesinin kapsamına Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Köksalan ve Bağacık mahalleleri ile Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki Yücebağ ve Yetkinler mahallelerinin giriyor.
Yaklaşık 14 bin ekili tarımsal alanın kül olduğu yangında hayatını kaybedenlerin yakınları ile yangından etkilenen ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Diyarbakır’a 3 milyon lira, Mardin’e ise 2 milyon lira olmak üzere toplam 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderildi.
AFAD’ın açıklamasında şunlar denildi:
“Ayrıca tarım ve hayvancılık zararlarının giderilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı ve AFAD tarafından bölgeye 50 milyon lira olmak üzere toplam 55 milyon lira ödenek aktarılmıştır. Devletimizin tüm imkanlarıyla milletimizin yanında olmaya, yangınlarda zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını el birliğiyle sarmaya devam ediyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ailelerine başsağlığı diliyor, yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”
Ne olmuştu?
Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki Köksalan Mahallesi’nde 20 Haziran’da saat 22.15’te başlayan ve rüzgârın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın, Mardin’in Mazıdağı ilçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahalleleri istikâmetine ilerlemiş; geç müdahale edilen ve helikopter gönderilmeyen yangın, kara ekiplerinin ve yurttaşların yoğun çalışması sonucu kontrol altına alınmıştı.
Yangında 15 yurttaş ve 1000’den fazla hayvan yaşamını yitirdi.
Ağır yaralı hayvanları kestiler
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da çiftçilerin kayıp ve hasarlarına yönelik şu açıklamayı yapmıştı:
“Diyarbakır’da, Çınar ilçesinde Köksalan Mahallesi, Bağacık Mahallesi, Yazçiçeği Mahallesi ve Ağaçsever Mahallelerinde 7 bin 900 dekar tarım alanının yandığı, bunun 6 bin 789 dekarında anız, bin 111 dekarında ise hasadı yapılmamış buğday ekili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 1 traktör ve 14 sulama tesisi yanmıştır.
Köksalan Mahallesinde 924 küçükbaş hayvan telef olurken, tedavi edilemeyecek durumda ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan Et ve Süt Kurumuna kesime gönderilmiştir. ESK bu hayvanları sahiplerinden nakliye primi vererek satın almıştır. 190 hayvan ise yerinde tedavi edilmiştir.”
Yumaklı, Mardin’de, Mazıdağı İlçesinin Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrasında da 7 bin dekarlık tarım alanının yandığı, bunun 4 bin dekarının hasadı yapılmamış buğday alanı, 3 bin dekarının ise anızdan oluştuğunu söyledi:
“Çiftçilerimizin, bazı sulama ekipmanları zayi olmuştur. Mardin’de ekiplerimize bildirilen veya tespit edilen hayvan kaybı bulunmamaktadır.”
Rapor: Yangın 40 yıldır bakımı yapılmayan elektrik hatlarından çıktı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ön raporunda, yangının 1980’lerden beri bakımı yapılmayan elektrik direkleri ve hatlarından kaynaklı olduğu tespitine yer verildi. Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporu da yangının elektrik hatlarından kaynaklandığını işaret etti. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada ön rapor yetersiz bulundu. Savcılık, bir kez daha delillendirilmiş geniş kapsamlı rapor istedi.
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) ise 66 kilometrelik alanda etkili olan yangının “anız yakmaktan kaynaklandığını” iddia etmişti.