Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali (GES) projesi, İzmir 7. İdare Mahkemesi‘nin iptal kararına rağmen yeniden gündemde. Mahkeme kararıyla iptal edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, 28 Mayıs 2024 tarihinde yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında tekrar ele alınacak. Yerel inisiyatifler ve halk, projeye karşı itirazlarını sürdürerek, ÇED raporunun iptal edilmesini talep ediyor.
Karaburun Yerel Fok Komitesi, Karaburun Sivil İnisiyatif ve Yaylaköy Muhtarlığı tarafından yapılan açıklamada, İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin 2023/812 Esas, 2024/267 Karar numaralı dosyasında yer alan “ÇED İptal” kararı ve 04.12.2023 tarihli Keşif ve Bilirkişi İnceleme Raporu’na dikkat çekildi.
Açıklamada, Lodos Enerji’nin GES projesinin ekosistem bütünlüğüne ve faunaya zarar vereceği, projenin Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer aldığı ve bu nedenle bölgenin biyolojik çeşitliliğini tehdit ettiği vurgulandı. Yerel halk ve çevre savunucuları, projenin iptali için mücadelelerini sürdürüyor.
Mahkeme tarafından iptal edilen ÇED raporunda, Lodos Enerji’nin hazırladığı nihai raporun, projenin ekosistem bütünlüğüne ve faunaya zarar vereceği belirtilmişti. Bilirkişi raporunda, proje alanının Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer aldığı ve bölgenin biyolojik çeşitliliği nedeniyle “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescil edildiği ifade edildi. Ayrıca, bölgede kurulması planlanan GES panellerinin, mevcut RES tribünleri ile birlikte ekosistemin tamamen bozulmasına neden olacağı uyarısı yapıldı.
‣ Karaburun’da Lodos Enerji’nin 41 RES türbinine itiraz edildi: Kadim kültür yok ediliyor
‣ GES şirketi bakanlık kararını hiçe saydı: Yüzlerce zeytin hukuksuzca katledildi
‣ Karaburun’da RES’lerden sonra GES tartışması
Karaburun Yerel Fok Komitesi’nden yapılan açıklamada, GES projesinin bölgenin faunası, hayvan ekolojisi ve ekosistem bütünlüğünü bozacağı belirtildi. Yaylaköy halkının geçim kaynağı olan tarımsal bütünlüğün de zarar göreceği ifade edildi. Yerel halk, İzmir 7. İdare Mahkemesi’nin ÇED iptal kararının ve bilirkişi raporunun dikkate alınarak, yeni bir ÇED sürecinin başlatılmaması ve mevcut ÇED dosyasının iptal edilmesi talebinde bulundu.
Karaburun’da neler olmuştu?
Karaburun GES projesine verilen ÇED olumlu kararından sonra Yaylaköylüler, Karaburun Milli Emlak’tan zeytin dikimi için kiraladıkları alanın Lodos Enerji’nin GES sahasında kalması nedeniyle dava açmıştı.
İzmir 7. İdare Mahkemesi, 15.09.2023 tarihinde yaptığı keşif ve bilirkişi incelemesinin ardından, ÇED olumlu kararının yürütmesini 22.02.2024 tarihinde durdurmuştu. Mahkeme, Lodos Enerji’nin GES projesi ile ilgili olarak verilen “ÇED olumlu” kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vararak, ÇED raporunu 15.03.2024 tarihinde iptal etti.
Yerel halk ve çevre savunucuları, projeye karşı mücadelesini sürdürerek, 28 Mayıs’ta yapılacak İDK toplantısında, mahkeme kararlarının ve bilirkişi raporlarının dikkate alınmasını ve projenin iptal edilmesini talep ediyor.