Hatay’da dağ ceylanlarının taş ocağı kabusu bitmiyor

Hatay’da dağ ceylanlarının yaşam alanlarına kast eden taş ocağı tehdidi devam ediyor.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay’da koruma altındaki dağ ceylanları için taş ocakları tehdidinin devam ettiğini açıkladı.

Öğünç, son günlerde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) ilan edilen alanlardaki taş ocaklarının baskısının arttığını izlediklerini belirtti. Konuyla ilgili X’te açıklama yapan Öğünç, dağ ceylanlarının taşa, çakıla feda edilemeyecek kadar değerli olduğunu belirtti.

Dağ ceylanının nesli tehlikede

Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste’ye göre dağ ceylanların nesli tehlike altında ve Türkiye’de yaşadığı tek alan burası. Dünyada dağ ceylanlarının sayılarının artış gösterdiği tek yer de Hatay.

Türün Hatay’daki birey sayısı 2012 yılında 295 iken günümüzde tür koruma çalışmaları sayesinde bin 500’e yükseldi.

Ne olmuştu?

2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı türü için özel bir eylem planının hazırlanmış, bu çalışmaların ardından 25 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Hatay Dağ Ceylanı için Yaban Hayatını Geliştirme Sahası (YHGS) olarak kabul edilen yaklaşık 133 kilometrekarelik bir alan ilan edilmişti.

‣Dağ ceylanlarının yaşadığı tek alan taş ocağı için daraltıldı
‣Manisa’da şimdi de taş ocağı tehditi
Bodrum’da 500 yıllık zeytin ağaçları taş ocağı tehditi altında

Ancak, 5 Haziran 2021 tarihinde yayınlanan bir başka Cumhurbaşkanlığı Kararı ile sekiz kilometrekarelik bir alanın YHGS’nın dışına çıkarılmıştı. Ardından bölge halkının mahkemeye başvurması sonucunda Danıştay 10. Dairesi’nin, Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası’nın alanının daraltılması kararının yürütmesini durdurmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR