Ukrayna’da patlama sonrası su seviyesi düşen baraj, nükleer santral için endişeleri artırıyor

Ukrayna'da Rus kontrolü altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'nin reaktörlerine soğutma suyu sağlayan barajda su seviyelerinin düşmeye devam etmesi, santralin güvenliği ve emniyetine dair endişelerin artmasına neden oluyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Dnipro nehrinin yakınlarındaki bir barajda meydana gelen delinmenin ardından Ukrayna‘daki Zaporijya Nükleer Santrali‘ne sağlanan soğutma suyunun azalmasından endişe duyuyor.

IAEA, “diğer taraftaki büyük su kaybının neden olduğu artan basınç nedeniyle büyük soğutma havuzunu çevreleyen setin durumunu dikkatle izlediğini” aktardı.

IAEA başkanı Rafael Grossi cuma günü yaptığı açıklamada, ajansın Rus işgali altındaki nükleer santrale gözlemci yerleştirdiğini ve durumu yakından izlediğini bildirdi.

Salı günü Herson‘un güney bölgesindeki dev Nova Kakhovka barajında  meydana gelen patlamanın neden olduğu delinme, büyük miktarlardaki suyun Ukrayna ve Rusya işgali altındaki birçok bölgeyi sular altında bırakmasına neden oldu.

Zaporijya’daki nükleer reaktörlere soğutma suyunun çekildiği barajda su seviyelerinin hızla düşmesi, santral için risk teşkil ediyor.

‣ Ukrayna’da nükleer santral yakınlarındaki barajda patlama: 80 köy sular altında
Fotoğraf: Reuters

Nükleer santralin güvenliğine dair endişeler artıyor

Perşembe günü, soğutma suyu rezervlerini yenilemek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyordu. Reaktörler kapatılmış olsa da, rezervuardan pompalanan soğutma suyunun sağlanmaya devam etmesi gerekiyor.

Grossi, Avrupa‘nın en büyük nükleer santralinin kısa vadede bir tehlike oluşturmadığını, ancak felaketin “nükleer güvenlik ve emniyet durumunun halihazırda son derece kırılgan ve askeri çatışma sırasında potansiyel olarak tehlikeli olduğu bir dönemde, Zaporijya Nükleer Santrali için yeni büyük zorluklara neden olduğunu” ifade etti.

IAEA Başkanı Grossi, “Bölgede artan askeri faaliyetler, Avrupa’nın en büyük nükleer santralinin emniyeti ve güvenliği konusundaki derin endişelerimizi artırıyor” diye ekledi.

 

‣ ‘Ukrayna’da Kakhovka barajının yıkımı tam anlamıyla bir ekolojik kırım’
‣ Ukrayna’da patlama nedeniyle taşan baraj binlerce kişiyi yerinden etti

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR