ManşetYerel

Datça’da ‘Yete Gari Geçinemiyoruz’ mitingi: Bir avuç zengin lüks içinde, milyonlarca insan açlık sınırının altında

0

Muğla’da Datça Yete Gari Platformu‘nun 9 Nisan Cumartesi günü düzenlediği ‘Geçinemiyoruz Yete Gari‘ mitingine yaklaşık 800 kişi katıldı.

Okunan basın açıklamasında katılımcılara, “Pazardan poşetleri boş dönenler, lokmasından kısanlar, elektrik faturasını ödeyemeyenler, kışın üşümemek için kıyafetlerini üst üste giyenler, yol parası vermemek için kilometrelerce yürüyenler hoş geldiniz” sözleriyle hitap edildi.

CHP, EMEP, Halkevleri, HDP, TİP, Datça Çevre ve Turizm Derneği, Datça Kent Konseyi, Datça Kadın Platformu gibi çok sayıda yerel ve ulusal dernek, parti ve kitle örgütünden oluşan Datça Yete Gari Platformu, basın açıklamasında şunları kaydetti:

Gözlerindeki ışıltıya bakmamızı isteyen Maliye Bakanı Nureddin Nebati, faiz durduruldu, enflasyon ise yıl sonunda kontrol altına alınacak diyor. Bunu derken geçiş garantili köprüler yollar açılıyor, adını anmanın yasaklandığı çetelerin milyonlarca liralık vergi borçları silinip ülkenin doğal kaynakları bu grupların emrine peşkeş çekiliyor.

Devletin birçok kademesinde yandaş partizanlar üç, beş ayrı yerden işe gitmeden maaşlarını alıyor. Altın varaklı saraylarda süren şaşalı hayatlar bu krizden etkilenmezken emeğiyle yaşamaya çalışan bizler market raflarına bakmaya korkuyoruz.

İnsanlara doğal gaz müjdesi verip, bir daha doğal gaz faturası ödemeyeceğimizi ilan edenlerin gözüne ısınmak için ödediğimiz faturaları sokmak gerekiyor. Göz göre göre bizimle dalga geçiyorlar. İnsanlara manda yoğurtlu, Medine hurmalı, kestane ballı tarif verenler bunun hangi maaşla hazırlanacağını hiç söylemiyorlar.

Çiftçiye sürün toprağınızı, ekin tarlanızı diyenler o mazotun, gübrenin hangi parayla alınacağından hiç bahsetmiyorlar.

Her şeyin fiyatı artıyor. Artmayan tek şey ise gelirimiz.

Sene başında asgari ücrete, memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılan zamlar enflasyon karşısında çoktan eridi.

Belki kimimiz çoktan işinden, gelirinden oldu ama hepimiz yarın işsiz kalır mıyız diye korkuyoruz.

İnsanlar geçinemediği için yaşamına son veriyor. Öğrenciler barınamadıkları için parklarda yatıyor. Müzik emekçileri enstrümanlarını satıyor.

Bir avuç zengin lüks içindeyken, milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşıyor.

Lafı fazla uzatmaya gerek yok: Geçinemiyoruz!

Israrla “Artık yete gari!” diyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz ve bu konuda ısrarcıyız. Patronlardan yana değil halktan, emekçilerden yana bir düzen istiyoruz!  Bu düzeni mücadele ederek kuracağız. Birleşe birleşe kazanacağız…”

Fuat Saka, Grup Datça ve Ömer Akbalık şarkılarıyla mitinge destek verdi.

Topluluk, ‘Milyonlar aç, milyonlar işsiz, yaşasın direnişimiz’, ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’, ‘İnsana, hayvana, yeryüzüne özgürlük’
‘Zamlara karşı ses çıkar’ sloganları attı.

Destek mesajları

Datça’daki mitinge, Kadıköy’den Geçinemiyoruz Dayanışması, MUÇEP Menteşe Meclisi, Yurtsuzlar (Parklarda Yatan Öğrenciler), Gökova MUÇEP Meclisi, Bodrum Kent Savunması, HDK Muğla İl Meclisi, Muğla Barosu gibi pek çok örgüt de destek mesajları yolladı.

Akbelen İkizköy Çevre Komitesi  şu mesajla eyleme desteğini dile getirdi:

“Bitirdiler, kalmadı ne bir ağaç, ne bir dönüm tarla, hayvanlarımızı besleyecek ne de yeşil bir mera. Boyadılar İkizköy’ü, güzelim ovayı koyu siyaha. Selam olsun, yete gari diyen Datça’ya. Gönlümüz sizinle, kendimiz nöbette burada.

Tarlalarımızı ekip biçemiyoruz; gübre, mazot çok paraya. Alamıyoruz bir kilo patates, bir kilo domates pazardan. Dert olmuyor çöpten ekmek, meyve toplayanlar Saraya. Selam olsun Akbelen’den, yete gari diyen Datça’ya.”

İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği Bileşenleri, İklim Kervanı‘ndan, “Akbelen’den Çanakkale Karabiga’ya iklim adaleti için yollardayız! İklim adaleti mücadelesini, gelecek için verilen mücadeleyi kazanmanın yegane yolu, yollara düşmek ve uzun zamandan beri bu mücadele içinde olan topluluklarla ortak bir hikaye, ortak bir tarih yaratmaktır. Belki  Datça’da Yete Gari Mitingi’nde fiilen sizlerle olamayacağız, ancak mücadele tarihimiz ortaktır. Dostça selamlar… ” mesajını yolladı.

İlgili haber: [İklim Adaleti Kervanı-2] Köyden kente iklim adaleti çağrısı: Yola devam…

Direnişte olan Yemeksepeti işçileri ise mitinge “Sefalet ücretine mahkum edilen motokuryeler ile aynı kaderi paylaşan milyonlarca geçinemeyen insan açlığa, sefalete ve yoksulluğa terk edilmiştir. Yemeksepeti’ne yönelik boykot çağrımıza destek veren ve bu kötü gidişe bir dur demek için Datça’da geçinemiyoruz diyerek sokağa çıkan dostlarımızı selamlıyoruz” cümleleriyle destek verdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.