Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Datçalılardan ‘ÇED olumlu’ kararı veren Çevre Bakanlığı’na: Kaçak yat limanına izin vermeyeceğiz!

0
Muğla’nın Datça ilçesindeki İskele Mahallesi’nin kıyısında yapılması planlanan Datça yat limanı projesine verilen “ÇED Olumlu” raporuna karşı bir araya gelen Datçalılar, kaçak olduğunu belirttikleri inşaatın “bir avuç zenginin şatafatı için kenti yok etmek anlamına geldiğini” söyledi. 

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Meclisi üyeleri, hafta sonu yaptıkları eylemde, Azganlı mevkisinde yapılmakta olan yat Limanına ÇED Olumlu Raporu veren Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının kararına karşı her türlü meşru yollarla karşı mücadelelerine devam edeceklerini bildirdi.

Arkeolojik Sit Alanı yanındaki Datça yat limanı projesi, ‘ÇED olumlu’ onayı aldı

Bu büyüklükteki bir yat limanının Datça’ya vereceği zararları anlatan Datçalılar,  ÇED Olumlu kararının bölgedeki doğal ve kültürel yaşama geri dönülmez zararlar vereceğini belirtti:

“Seçilen inşaat alanı şehrin ortasında. Kentin tek yeşil alanı Kentpark’ın, Ilıca Göleti’nin burnunun dibi. Denize girdiğimiz Taşlık Plajı’nın önü. Bu kaçak inşaat başlamadan denizdeki balıkları ile bilinen avlak bölgemiz. Az ötesinde mevcut atık-su bertaraf tesisleri var. Doğal ve arkeolojik sit alanlarının hemen yanı. İnşaat alanı içinde korunması gereken Kral Mezarları yok olma tehdidi altında. Topan Ada yok oldu. Bir kilometreyi yakın sahil şeridi binlerce kamyon taşla-toprakla dolduruluyor. Şehrin içinde taşla yüklü kamyonların trafiği tehlike saçacak. Datça’nın deprem bölgesi olduğu unutulmuş, doldurulmuş kıyının üstünde yayaların, araçların gezdiği depremde çökme tehlikesi olan rıhtımlar yapılacak! Deniz dibinde suyu ve havayı temizleyen, Akdeniz’i korumak için imza koyduğumuz Barselona Sözleşmesi’ne göre kesinlikle korunması gereken deniz çayırları ve aralarında yine aynı sözleşmeye göre korunması gereken Akdeniz fokları olmak üzere daha birçok bitki ve hayvan, denizimiz, kıyılarımız hepsi ağır tehdit altında… Limanla birlikte imar planlarına aykırı olarak yakın kıyılarda da ağır kaçak yapılaşma tehditleri var…”

‘Ruhsatsız, kaçak inşaata onay verildi’

MUÇEP aktivistleri, inşaat kapasitesinin raporda söylendiği gibi küçük olmadığını, yapılan yat limanının kentin refahına katkıda bulunmayacağını kaydetti;  Datça’nın gelecek kuşaklara bırakılması için korunması gereken doğal ve kültürel bir Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğuna ve doğal ve kültürel özellikleriyle bırakılması gerektiğine dikkat çekti.

80 teknelik çekek alanı ile şehrin içinde adeta bir tersane yapıldığına da işaret eden aktivistlerin açıklamaları özetle şöyle:

“Datça Azganlı tarafında yap işlet devret modeliyle yapılan devasa yat limanı, ruhsat alınmadan başladı. Yerel yönetimle birlikte verdiğimiz mücadele ve suç duyurularıyla inşaat faaliyetlerini durdurmayı başarsak da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tekrar ÇED onayı verildiğini öğrendik. Bu karar, tıpkı Erzincan İliç’teki altın madenine verdikleri ÇED Onayı gibi, zararları bilinerek verildi.

Bu kararı kabul etmeyecek, her türlü meşru yoldan karşı çıkacağız. ”

‘ÇED raporu doğruları yansıtmıyor’

Datçalılar, firmanın ÇED raporunda ifade edilenlerin de doğru olmadığına vurgu yaptı:

  • “Diyorlar ki, yüzer iskele sistemi yapılacak ve liman, çevreye zarar vermeyecek.
    Peki doğru mu? Hayır değil: Denizin altında bu yüzer dalgakıran ve iskelelerin bağlandığı beton tonozlar için denizin dibi, rıhtımlar için kıyılar kazılacak, bozulacak, betonlanacak, bağlanan teknelerin çapaları denizin altındaki yaşamı yok edecek, teknelerin atıkları çevreye yayılacak!
  • Diyorlar ki, inşaat kapasitesini ve çevreye vereceğimiz zararı azalttık. Peki doğru mu? Hayır değil: Gerçek inşaat alanı tüm koyu mahvedecek kadar büyük. Tekne bağlama kapasitesini 270’e düşürdük diyorlar ama kapasiteyi azalttık dedikleri çekek alanı bile 80 tekne kapasiteli. Korunması gereken Datça’nın merkezinde adeta kocaman bir tersane yapıyorlar. Hazırladıkları proje dosyasında yat limanının deniz alanının boyutundan da anlaşılacağı üzere beşyüz-altıyüz tekne kapasitesinde bir yat limanı olduğu gerçeğini de saklayamıyorlar! Bu ağır kapasite, deniz ve kıyı ekosistemine zararlı!
  • Diyorlar ki, bu yat limanı turizmi geliştirecek yeni iş alanları yaratacak.Peki doğru mu? Hayır değil: Yat limanında hepi-topu 50-60 insan çalışacak. Tıpkı Kalamış’ta, Göcek’te, Bodrum’da önceki birçok örnekte olduğu gibi o işçiler bile muhtemelen dışarıdan getirtilecek. Gelen turistler, oteli-çarşısı-restoranı liman içindeki tesislerden yararlanacak. Datçalı esnaf yine faydalanamayacak. Datçalıya, limanın çöpünü, pisliğini temizlemesi kalacak. Datça’nın yerlisine kapılar kapanacak. Datçalının kıyısı, denizi elinden alınmış olacak!
  • Diyorlar ki, yat limanı kalkınmanın sembolüdür, karşı çıkanlar Datça’nın turizmden pay almasına karşı. Doğru mu? Hayır değil: Bu büyüklükte bir yat limanı, doğal ve kültürel güzelliklerimizi heba edecek. Dolayısıyla gelecek yatçıların da giderek daha el değmemiş, daha doğal, daha bakir yerlere, başka cennetlere yelken açmasına neden olacak. Biz kaybettiğimiz cennetin, cehenneme dönmesiyle baş başa kalacağız!

Değer mi?”

Yat limanının yapımı sırasında 2-3 kilometre yakındaki taş ocağından binlerce kamyon taş çıkartmak için dinamitle patlatma yapılacağını söyleyen MUÇEP aktivistleri” su fakiri Datça’da su yataklarının ve su yollarının zarar göreceğine, çıkan tozların yakın çevredeki zeytinlikleri, doğal yaşamı, şehri hep olumsuz etkileyeceğine ve ağır kamyon trafiğinin yol açacağı kazalara dikkat çekti.

Yarımadanın tamamı Özel Koruma Bölgesi

Datça – Bozburun Yarımadası’nın tamamı, Çevre Düzeni Planlarına göre Özel Çevre Koruma Bölgesi. Alan aynı zamanda 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na çok yakın bir konumda yer alıyor. Proje alanının 72 metre güneybatısında, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 14.11.1981 tarihli ve A-3225 sayılı kararı ile tescilli bir 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor.

MUÇEP üyeleri, devletin, Korunan Alanlarda Yapılan Planlara Dair Yönetmelikler gereği ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı toprak ve su alanlarını, biyolojik çeşitliliği, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynakların gelecek kuşaklara ulaşmasını sağlamak üzere gerekli düzenlemelerin yapılması gereken alanlar olarak tanımladığına da vurgu yaptı: 

“Bu haliyle Datça’nın tamamı, koruma ilkesini öne alan bir planlama yaklaşımıyla korunması ve  Türkiye’nin taraf olduğu koruma amaçlı uluslararası sözleşmelerin dikkate alınması gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, tüm kültürel ve doğal değerlerimizle birlikte yaşadığımız çevreyi korumayı hep gözden kaçırıyor. Rant peşinde – inşaat peşinde koşuyor. Doğal yaşam alanlarımızı yeni satılacak-inşaat yapılacak inşaat arsaları olarak görüyor. Yaşam alanlarımızı yap-işlet-devret mantığıyla hep zenginlere peşkeş çekiyor. Yaşama değil, ölüme davet çıkarıyor.

Bir kez daha hatırlatıyoruz: projede belirtilen büyüklükte bir yat limanı, Topan Adayı, denizdeki balığı nasıl bitirdiyse, Datça’nın denizini de, denizdeki çayırlarını da, tehdit altındaki türlerini de, plajını da, kıyılarını da, tüm ekolojik sisteme verdiği zararlarla çocuklarımızın geleceğini de bitirecektir.

Bugüne kadar kaçak yat limanına karşı çıktık. Yine karşı çıkacağız. Boyun eğmedik, eğmeyeceğiz.  Ölüme inat yaşasın hayat.”

You may also like

Comments

Comments are closed.