Soma’da Erdoğan’ı protesto edenlere altı yıl sonra dava açıldı

Soma'da 2014'te 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından, 'Bu işin fıtratında var' diyen Erdoğan’ı protesto edenlerden 34 kişi 'hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme' suçundan 6.5 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Soma’da 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto edenlerden 34 kişi “hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Ne olmuştu?

13 Mayıs 2014’te Manisa‘nın Soma ilçesinde Soma Holding‘e ait madendeki faciada 301 işçi yaşamını kaybetti. Faciayla ilgili yapılan açıklamalar ve yargı süreci ise tartışma yarattı. Faciadan hemen ilçeye dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da gitti. Erdoğan, Soma Belediyesi’nde “Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında fıtratında bunlar var” dedi. Belediyeden çıktıktan sonra protesto edilen Erdoğan, halkın tepkisi sırasında bir süre bir iş yerinde bekledi ve ardından ilçeden ayrıldı.

Protestoların sürdüğü sırada, o dönem Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, yere düşen bir madenci yakınını tekmeledi. Çok tepki çeken bu görüntüler günlerce konuşuldu. Attığı tekmeden sonra dizinde yumuşak doku zedelenmesi olduğu gerekçesiyle darp raporu da alan Yerkel, dört yıl sonra attığı tekme nedeniyle özür diledi.

O gün yaşananlarla ilgili, aradan tam altı yıl geçtikten sonra, 2020 yılında, protestolara katılan 24 kişi hakkında dava açıldığı ortaya çıktı.

6,5 yıla kadar hapis isteniyor

Davanın müşteki listesinde, eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. 34 sanığa, “görevi yapmamak için direnme” ve “hakaret” suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması, 22 Şubat 2021’de görüldü. Bu süreçte dört duruşma daha yapıldı. Bir sonraki duruşma 10 Şubat 2022’de görülecek.

6,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanıkların avukatı Yağız Timoçin, davayla ilgili Independent Türkçe’ye şunları söyledi:

“Soma katliamına sebep olan kişiler, Yargıtay’dan dönen karar ile serbest ve cezasız iken Soma Maden katliamının gerçekleşmesinden bir gün sonrasında yapılan protestolara katılanlardan 34 kişi haksız ve hukuksuz şekilde yargılanmakta. Maden işçisinin canını hiçe sayanlar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemini almayanlar, doğayı talan edip, metalaştıranlar yargılanmıyor, yakınlarını kaybetmiş mağdurlar yargılanıyor.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR